Na Zapadnom Balkanu u pet godina otvoreno skoro 400.000 radnih mjesta

Podijeli

Ekonomije Zapadnog Balkana uspjele su da tokom prethodnih pet godina da tržištu rada dodaju skoro 400.000 radnih mjesta, međutim, uprkos ovim ohrabrujućim rezultatima, nezaposlenost ostaje najveća briga građana u regionu, rečeno je danas na samitu u Briselu.

Generalni direktor Evropske komisije za proširenje Kristijan Danijelson (Christian Danielsson) rekao je da među liderima sa Zapadnog Balkana postoji velika predanost da se ostvari pomak ka reformama na putu ka pristupanju EU.

“Za neke ekonomije bi bilo bolno, ali bi donijelo željene rezultate. Vidjeli smo promjenu u smjeru ekonomskih modela u regionu koji su ohrabrujući. Potencijal regiona leži u regionalnoj saradnji. U bliskoj saradnji sa Savjetom za regionalnu saradnju, trenutno radimo na Regionalnom ekonomskom prostoru, jer ga vidimo kao snažnog pokretača rasta i otvaranja radnih mjesta u regionu koji će donijeti koristi za ljude”, rekao je Danijelson na skupu “Zapadni Balkan na raskršću: Novi izazovi, promjena dinamike”.

On je istakao da se “ne radi o alternativi proširenju Evropske unije već o zagrijevanju za nju”.

Premijer Albanije Edi Rama je rekao na skupu da je Evropska unija važna pokretačka snaga za Balkan, ocijenivši da “bez nje region ne bi mogao da sprovodi postojeće reforme”.

“Balkan želi da bude dio evropske porodice i ako ova nada izblijedi, stvari bi mogle da odu u pogrešnom smjeru. Zato naše pitanje nije šta će se desiti među nama, već šta će se desiti između nas i Evropske unije”, rekao je Rama.

Višegodišnji akcioni plan za Regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu (MAP), koji je pripremio Savjet za regionalnu saradnju (RCC), a koji su lideri iz šest ekonomija Zapadnog Balkana podržali na samitu Berlinskog procesa 12. jula u Trstu, bio je u središtu pažnje razgovora i naveden kao iskorak ka zajedničkom cilju regiona, a to je članstvo u Evropskoj uniji, navedeno je u saopštenju RCC-a, prenosi Beta.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović rekao je na panelu “Poslovna perspektiva sve bolja, ali se reforme moraju nastaviti” da postoji plan za napredak regiona i da ga je sada potrebno sprovesti.

“Višegodišnji akcioni plan za Regionalni ekonomski prostor u šest ekonomija Zapadnog Balkana je jasan plan kojim su predviđena poboljšanja u oblasti trgovine, uz sve ono što je već do sada urađeno da se obuhvate trgovina uslugama i uklanjanje necarinskih barijera, ali i da se iznađu načini kako privući investicije i tako učiniti region konkurentnijim”, kazao je Svilanović.

On je rekao da višegodišnji akcioni plan obuhvata i omogućavanje mobilnosti stručnjaka, istraživača, inovatora, studenata i drugih putem otklanjanjem postojećih prepreka, i na kraju, ali od presudne važnosti, digitalizaciju i digitalnu integraciju regiona.

Prema godišnjem izvještaju o sprovođenju strategije “Jugoistočna Evropa 2020” RCC-a za 2017. godinu, ponovni rast zaposlenosti “predstavlja priču o uspjehu”.

U saopštenju je navedeno da su ekonomije Zapadnog Balkana uspjele da tokom prethodnih pet godina tržištu rada dodaju skoro 400.000 radnih mjesta.

Kako je navedeno, iako se učinak razlikovao od jedne do druge ekonomije, očekuje se da će se ovaj očigledan trend rasta nastaviti i tokom sljedeće godine.

Ipak, uprkos ovim ohrabrujućim rezultatima, Balkanski barometar za 2017. godinu RCC-a pokazuje da nezaposlenost ostaje najveća briga građana u regionu, što je potvrdilo njih 67 odsto.

Skup u Briselu organizovali su Prijatelji Evrope (FoE), vodeća stručna organizacija sa sjedištem u Briselu, uz podršku Evropske komisije, Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), fondacije Konrad Adenauer, Razvojnog programa UN (UNDP) i Fondacije braće Rokfeler.

Učesnici skupa razgovarali su pored ostalog o demokratiji i pomirenju u regionu kao preduslovima za ekonomsku i društvenu stabilnost, ali i poslovnu perspektivu i neophodne reforme.

Na skupu se okupilo oko 200 ljudi, među kojima su neki od vodećih političara sa Balkana, koji razmatraju budućnost Zapadnog Balkana, uz poseban osvrt na nezaposlenost kao gorući problem regiona i brojne očekivane reforme na putu ka pristupanju Evropskoj uniji, piše u saopštenju.