Slovenačka kompanija prijavila krađu bitcoina vrijednih više od 60 miliona eura

Slovenačkaa policija potvrdila je u četvrtak da joj je kompanija sa sjedištem u Sloveniji koja se bavi kriptovalutama prijavila nestanak velike količine bitcoina iz njihovog e-novčanika.

Prijavu o napadu na informatički sistem, pri čemu je iz elektronskog novčanika nestalo gotovo 4.700 bitcoina, podnijela je start-up kompanija NiceHash koju su, prema napisima medija, osnovala dva slovenačka državljana.

Ta firma djeluje kao berza kriptovalutama i svojevrsna mjenjačnica. Njeni klijenti i korisnici s kojima je povezana preko svojih računalra, među ostalim, „rudare“ (kopaju) bitcoine, s kojima onda trguju na tržištu kriptovaluta.

Policija događaj tretira kao sumnju na protivzakonit upad u tuđi informatički sistem i krađu kojom je uzrokovana „velika materijalna šteta radi sticanja protivpravne imovinske koristi“.

Zbog istrage koju vode stručnjaci za borbu protiv računarskog kriminaliteta u policiji navode da u sadašnjem trenutku istrage o predmetu ne može ništa više reći, prenijeli su mediji koji navode da nanesena šteta prelazi iznos od 60 miliona eura.

Riječ je o prvom velikom slučaju krađe kriptovalute u Sloveniji, a NiceHash je klijente s kojima posluje već obavijestio o razmjerima slučaja i zamolio ih za strpljenje dok traje istraga.

decembar 8, 2017 at 8:30 am