Šta je damping: Kad je “Kravica” jeftinija u Podgorici nego u Beogradu

Podijeli

Termin damping vezan je za prodaju roba i usluga u inostranstvu po cijeni nižoj od važeće u zemlji proizvođača, odnosno prodaja po cijeni ispod troškova proizvodnje.

U Crnoj Gori veliki trgovci često koriste damping cijene za određene proizvode a koje često ne pokrivaju ni varijabilne troškove, a to su u prilici zahvaljujući širokom asortimanu i proizvodima koji se masovno kupuju (mlijeko, određene vrste slatkiša, delikatesi i slično).

Damping cijenama postiže se osvajanje tržišta nekog proizvoda, tržišta neke zemlje a često je cilj uništavanje konkurencije, jer manji trgovci nemaju luksuz da idu ispod nabavnih cijena.

Damping je po pravilu najčešći na razvijenim tržištima a eskalirao je 80-ih godina prošlog vijeka. Na takvim tržištima izvoznici vide najbolje prilike za ekspanziju.

Damping najviše ugrožava domaću industriju, jer je čini nekonkurentnom, odnosno ako se sprovodi do ekstrema može prisiliti domaće proizvođače da napuste posao. Jednom kada je to postignuto, cijena uveze robe može biti povećana bez straha od pada prometa.

Izvoznicima, ali i velikim trgovcima se isplati damping jer, iako proizvodi manji profit kratkoročno, na srednji rok se itekako isplati.

Regulatori tržišta u nekim zemljama uvode uvode kazne za takve distributere i određuju propise radi onemogućavanja uvoza koji ugrožava domicilnu proizvodnju.