Deutsche Telekom kupuje holandsko poslovanje Tele2

Podijeli

Deutsche Telekom postigao je dogovor o kupovini holandskog poslovanja švedskog telekomunikacijskog operatera Tele2 koje planira da poveže sa svojim lokalnim operaterom kako bi smanjio zaostatak za konkurentima KPN-om i Ziggom.

Tele2 će za taj dio poslovanja dobiti 190 miliona eura u gotovini i 25-odstotni udio u proširenom T-Mobile Nederland, saopštile su dvije kompanije, prenosi Hina.

Iz DT-a su u prošlom mjesecu saopštili da su spremni da spoje T-Mobile Nederland s lokalnim ogrankom Tele2 a kao alternativnu opciju naveli su uvrštenje dionica holandskog mobilnog operatera u berzovnu kotaciju.

Analitičari ocjenjuju da bi spajanje holandskog poslovanja DT-a i Tele2 mogao biti dobar potez s obzirom da te dvije kompanije zauzimaju treće i četvtro mjesto na holandskom tržištu.

Na prvom je mjestu KPN, nekadašnji državni telekomunikacioni operater, s tržišnim udjelom od 43 odsto, dok Ziggo, zajednička kompanija Vodafonea i Liberty Globala, ima oko 30 odsto.

T-Mobile Nederland izgradio je udio u holandskom tržištu strategijom ograničenja na mobilno poslovanje i agresivnom cjenovnom politikom. Njihov tržišni udio je 21 odsto a onaj Tele dva samo pet odsto.

Očekuje se da će prošireni T-Mobile Nederland biti kapitalizovan internim zajmom Deutsche Telekoma od oko 1,1 milijardu eura, saopštile su dvije firme.

Iz Tele2 su napomenuli i da očekuju da će u četvrtom tromjesečju u stavci prekinutog poslovanja knjižiti trošak od milijardu do milijardu i po švedskih kruna (118 do 178 milijuna dolara) vezano za holandski ogranak.