MMF optimističan po pitanju crnogorske ekonomije

Podijeli

Snažna fiskalna konsolidacija, poboljšana makroekonomska i finansijska situacija, izmjena izgleda kreditnih rejting agencija pokazuju da ima osnova za optimizam po pitanju izgleda crnogorske ekonomije, ocijenili su guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Žugić se sastao sa timom MMF-a, koji boravi u Crnoj Gori radi pružanja tehničke podrške Ministarstvu finansija na planu izrade srednjoročne strategije upravljanja javnim dugom.

Predstavnici MMF-a prezentovali su određene zaključke do kojih su došli nakon više održanih sastanaka u Ministarstvu finansija. 

„Zajednički je konstatovano da ima osnova za optimizam po pitanju izgleda crnogorske ekonomije, kroz više važnih aspekata, i to snažna fiskalna konsolidacija, poboljšana makroekonomska i finansijska situacija, izmjena izgleda kreditnih rejting agencija, očekivano donošenje pozitivne odluke po pitanju podrške Svjetske banke Crnoj Gori, te dobre ocjene MMF-a“, navodi se u saopštenju CBCG, prenosi Mina business.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno intenzivirati aktivnosti na planu predstavljanja Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu. 

„Uspješno predstavljanje zemlje stranim investitorima, koje podrazumijeva punu transparentnost i dostupnost svih potrebnih informacija, utiče na reputaciju zemlje, a time i na uslove njenog zaduživanja na međunarodnom tržištu“, rekli su iz CBCG. 

U tom kontekstu, predstavnici MMF-a pohvalili su otvorenost i transparentnost CBCG, kao i internet stranicu te institucije, koja je, prema njihovim riječima, veoma sadržajna i kvalitetno osmišljena i održavana.

Žugić je zahvalio timu MMF-a na podršci i kazao da je CBCG spremna da, kroz angažman njenih zaposlenih, da doprinos implementaciji strategije upravljanja javnim dugom, kao i aktivnostima na planu osmišljavanja nastupa Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu.