Pogledajte kako se BMW parkira pomoću daljinskog ključa

Podijeli

BMW je poznata kompanija koja donosi najnovije inovacije u automobilsku industriju i godinama gledamo kako mijenja taj svijet i čini automobile sve pametnijima.

Patent daljinskog parkiranja BMW-u je donio i nagradu za inovativnost a sistem je prvi put predstavljen 2015. godine.

Vozači koriste BMW ključ sa ekranom kako bi parkirali automobil na mesto u poluautomatskom procesu. Opcija parkiranja pomoću daljinskog upravljača omogućuje da se automobil uveze u garažu i izveze van nje ili pak sa parkirnih mjesta koja su pod uglom od 90o u odnosu na kolovoz, a sve to bez vozača za upravljačem.

Zahvaljujući tome, vozači mogu da iskoriste i vrlo uska mjesta za parkiranje. Sistem aktivira vozač koristeći takođe novo razvijeni BMW ključ sa ekranom, a postupak parkiranja izvodi sam automobil u poluautomatskom procesu, dok za to vrijeme vozač stoji napolju i pazi na prepreke.

Kompletan postupak parkiranja prati i sistem kontrole udaljenosti pri parkiranju (eng. Park Distance Control, PDC), sistem pomoći pri parkiranju (eng. Parking Assistant) i senzori sistema Surround View.

Kako bi se uključilo parkiranje pomoću daljinskog upravljača, automobil mora prvo da se postavi na sredinu i tačno ispred odabranog parking mjesta ili garaže. Vozač BMW-a serije 7 može u svakom trenutku da prekine postupak parkiranja automobila ili njegov izlazak sa parking mjesta.

Pogledajte kako to izgleda: