Hamburg je grad sa najboljim noćnim životom na svijetu

Podijeli

Drugi po veličini njemački grad, Hamburg, potukao je Njujork, Pariz i London u nedavnom takmičenju za najbolji noćni provod.

Servis za online booking HostelWorld je istraživao kako stanovnici 41 grada u 27 zemalja procjenjuju noćni život na svojoj okolini, na osnovu pet kategorija: kvalitet noćnog života, otvorenost i prijateljstvo, koliko se sigurno ljudi osjećaju, koliko su ta mjesta dostupna i trošak. U istraživanju je učestvovalo više od 4.000 ljudi, piše Independent.

Zanimljivo je da je od deset najboljih gradova čak osam evropskih.

Hamburg je najbolje ocjene dobio u dvije kategorije – otvorenost i prijateljstvo kao i lakoća dostupnosti, zahvaljujući kompaktnom centru grada i dobroj saobraćajnoj infrastrukturi. Zajedno s Kopenhagenom, Hamburg je zauzeo drugo mjesto u kategoriji kvaliteta noćnog života.

Danska prijestonica je zauzela drugo mjesto na glavnoj listi, zahvaljujući raznolikosti ponude i relativne bezbjednosti – prvo mjesto mu je izmaklo najviše zbog stava građana da je grad preskup.

Berlin je zauzeo treće mjesto, a slijede Dablin i Amsterdam.

Zanimljivo je da su neki od “najrazvikanijih” gradova po provodu zauzeli tek loše pozicije. Njujork se jedva smjestio u top 10, dok je London tek na 26. mjestu.

“Rezultati istraživanja su zaista fascinirajući a posebno rang manjih gradova – najuočljiviji je Hamburg koji je izbio ispred Berlina”, ocijenio je Marek Mosakovski, jedan od čelnika Hostelworlda.

“Znamo da mlađi putnici uglavnom putuju ‘utabanim stazama’ kako bi doživjeli jedinstvena iskustva, i ova studija to pokazuje”, dodao je Mosakovski.

 

Evo top 10 gradova za noćni provod:

1. Hamburg (Njemačka) 

2. Kopenhagen (Danska) 

3. Berlin (Njemačka)

4. Dablin (Irska)

5. Amsterdam (Holandija) 

6. San Francisko (SAD) 

7. Getenburg (Švedska) 

8. Prag (Češka) 

9. Varšava (Poljska)

10. Njujork (SAD)