Hamburg je grad sa najboljim noćnim životom na svijetu

Iz noćnog kluba u Hamburgu (Shutterstock)

Drugi po veličini njemački grad, Hamburg, potukao je Njujork, Pariz i London u nedavnom takmičenju za najbolji noćni provod.

Servis za online booking HostelWorld je istraživao kako stanovnici 41 grada u 27 zemalja procjenjuju noćni život na svojoj okolini, na osnovu pet kategorija: kvalitet noćnog života, otvorenost i prijateljstvo, koliko se sigurno ljudi osjećaju, koliko su ta mjesta dostupna i trošak. U istraživanju je učestvovalo više od 4.000 ljudi, piše Independent.

Zanimljivo je da je od deset najboljih gradova čak osam evropskih.

Hamburg je najbolje ocjene dobio u dvije kategorije – otvorenost i prijateljstvo kao i lakoća dostupnosti, zahvaljujući kompaktnom centru grada i dobroj saobraćajnoj infrastrukturi. Zajedno s Kopenhagenom, Hamburg je zauzeo drugo mjesto u kategoriji kvaliteta noćnog života.

Danska prijestonica je zauzela drugo mjesto na glavnoj listi, zahvaljujući raznolikosti ponude i relativne bezbjednosti – prvo mjesto mu je izmaklo najviše zbog stava građana da je grad preskup.

Berlin je zauzeo treće mjesto, a slijede Dablin i Amsterdam.

Zanimljivo je da su neki od „najrazvikanijih“ gradova po provodu zauzeli tek loše pozicije. Njujork se jedva smjestio u top 10, dok je London tek na 26. mjestu.

„Rezultati istraživanja su zaista fascinirajući a posebno rang manjih gradova – najuočljiviji je Hamburg koji je izbio ispred Berlina“, ocijenio je Marek Mosakovski, jedan od čelnika Hostelworlda.

„Znamo da mlađi putnici uglavnom putuju ‘utabanim stazama’ kako bi doživjeli jedinstvena iskustva, i ova studija to pokazuje“, dodao je Mosakovski.

 

Evo top 10 gradova za noćni provod:

1. Hamburg (Njemačka) 

2. Kopenhagen (Danska) 

3. Berlin (Njemačka)

4. Dablin (Irska)

5. Amsterdam (Holandija) 

6. San Francisko (SAD) 

7. Getenburg (Švedska) 

8. Prag (Češka) 

9. Varšava (Poljska)

10. Njujork (SAD)

 

decembar 23, 2017 at 2:23 pm