Sve manje korisnika posjeduje tablete

Podijeli

Tableti su cijenom pristupačniji nego ikad prije, kvalitetniji su i moćniji nego ikad prije, ali svejedno ih ljudi ne žele kupovati u većoj mjeri nego prethodnih godina.

Konkretnije, po prvi put otkako tableti postoje na tržištu dogodiće se situacija da će ih posjedovati manje korisnika interneta nego godinu ranije, javlja ICTbusiness.

U 2017. riječ je o njih 32,9 odsto i to je pad od 0,3 odsto u odnosu na 2016. No to je samo početak loše situacije jer će se pad nastaviti te će u 2021. godini 31 odsto korisnika interneta posjedovati tablet. Takvu crnu prognozu donosi eMarketer, a ona se temelji na situaciji koja se detaljno prati ove i prethodnih godina.

Problem cijele ove priče je u tome da tržišta u razvoju odbijaju tablete, ali zato pametni telefoni ruše sve rekorde. Znači, ti uređaji su uspjeli da osvoje svako tržište na kojem su se pojavili i samo idu prema gore po pitanju uspješnosti. Tableti, pak, mogu pozitivnu stranu priče tražiti u tome što razvijena tržišta održavaju stabilnost i bez obzira što ne rastu u nekoj značajnijoj mjeri, barem ne padaju po pitanju korišćenja, prihoda i isporuka.

Nije teško zaključiti zašto tableti imaju toliko minusa u odnosu na pametne telefone. Ljude zanimaju aplikacije za komunikaciju kao WhatsApp, Facebook Messenger, WeChat, Viber… i do njih je praktičnije doći i njima se služiti na pametnim telefonima nego tabletima. To ujedno znači i da su proizvođači tableta propustili da pronađu”ono nešto” što bi dalo prednost tim uređajima pred pametnim telefonima.

Što se pak tržišta nosivih uređaja tiče, ono će ići prema gore, barem u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, ove godine 17,6 odsto američke populacije ih koristi, a u 2021. to će biti na 21,1 odsto. Dakle, situacija se može nazvati solidnom i sve to samo dodatno potvrđuje koliko su tableti propustili na onom valu otprije četiri i pet godina napraviti pomak kakav bi se vrednovao u dugoročnom smislu.