Svjetska banka: Sa rastom od tri odsto Srbiji treba 50 godina do trenutnog standarda EU

Podijeli

Brzina je jedna od ključnih stvari na kojoj će insistirati Svjetska banka u 2018, i to brzina reformi, prije svega u poreskoj politici, privatizacija javnih preduzeća, u privlačenju stranih investicija, što brži rast privrede od najmanje pet odsto BDP, izjavio je šef Kancelarije Svetske banke za Srbiju Stiven Ndegva.

Tek na taj način će Srbija uspjeti da za 15 godina stigne Evropu, a njeni građani osjete bolji život, rekao je Ndegva za Blic.

Na konstataciju da isuviše depresivno zvuči ovakva prognoza, Ndegva ističe da je još lošija procjena o 50 godina čekanja na evropski standard sa rastom od tri odsto godišnje, koliko bi trebalo da u tom slučaju Srbija sustigne trenutni razvoj EU.

“Ljudi ne mogu da zamisle tako dug period, ali mogu 15 do 20 godina. Mi mislimo da je moguće da Srbija ostvari rast 5-6 odsto. Ali to zahtijeva resetovanje ekonomije, rekao je on. On je ocijenio da je budžet veliki uspjeh. Sređivanje javnih finansija dovelo je do otvaranja radnih mjesta i privlačenja stranih investicija. Dosta toga je učinjeno u reformama, ali one nijesu završene. Promjene će osjetiti naredne generacije”, smatra on.

To podrazumijeva da “danas imate malo manje novca u džepu nego što ćete imati sjutra”, istakao je on. Ndegva smatra da u budžetu Srbije ima prostora za rast plata i penzija u 2018. i to neće narušiti ravnotežu. Plan Vlade je dobar, a pohvalan je i rast investicija, dodaje.

Ove godine bio je planiran od 3,1 odsto BDP, a za sljedeću 3,3 odsto. Ali jedan od razloga za manji deficit u 2017. jeste to što nijesu sprovedene državne investicije. Novac za njih se ne planira u budžetu da bi se štedjelo, nego da se potroši. Na taj način se generišu nova radna mjesta i ubrzava rast. U budžetu ima prostora za povećanje plata i penzija, ono neće narušiti ravnotežu, rekao je šef misije Svetske banke i i dodao da bio trebalo mnogo državnih firmi prodati. Ima ih oko 600, a to je previše za bilo koju zemlju.

“U nekim sektorima su najveće kompanije u vlasništvu države i to uništava te sektore. Ili su na subvencijama ili su zaštićene na drugi način. Dakle, potrebno je inicirati razvoj privatnog sektora, a ono što je od nacionalnog interesa učiniti efikasnim, korporatizovati, omogućiti da ostvari profit”, kaže Ndegva.

Dodao je da ako su i potrebne subvencije, one treba da budu pod strogom kontrolom. Na pitanje na koje projekte će Svjetska banka ulagati u 2018, on je rekao da je u fazi izrade projekat vrijedan oko 50 miliona dolara, a odnosi se na olakšavanje poslovanja i pokretanja biznisa i u vezi je sa poreskom reformom. Poreski sistem Srbije treba znatno unaprijediti kako bi plaćanje poreza bilo olakšano.

“Takođe, imamo projekat za zdravstvo vrijedan oko 30 miliona dolara. Podrazumijeva nabavku nove opreme za liječenje raka, dijagnostifikovanje i tretmane obolelih, ali i opremanje bolnica, usavršavanje osoblja, veću disciplinu… Takođe, za razvoj e-uprave izdvojićemo oko 50 miliona dolara zajma”, rekao je Ndegva.