Euro prvi put nakon tri godine iznad 1,21 dolara

Podijeli

Dolar je prema korli valuta oslabio i u drugoj sedmici Nove godine, pri čemu je kurs eura dosegnuo najviši nivo u tri godine jer se procjenjuje da bi Evropska centralna banka mogla početi da smanjuje monetarne podsticaje i prije nego što se očekivalo.

Kurs evropske prema američkoj valuti skočio je prošle sedmice 1,3 odsto, na 1,2190 dolara, pa se po prvi put nakon tri godine probio iznad nivoa od 1,21 dolara, prenosi Hina.

Američka valuta je oslabila i prema japanskoj, pa je njena cijena potonula 1,7 odsto, na 111,05 jena.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice skliznuo 1,1 ofsto, na 91,00 bod.

Tako je i u drugoj sedmici nove godine nastavljen silazni trend dolara koji je lani prema košarici valuta izgubio 9,8 odsto.

Uspon eura uslijedio je nakon što je zapisnik s posljednje sjednice Evropske centralne banke (ECB) pokazao da njeni čelnici smatraju da bi ECB trebalo da počne najavljivanje zaoštravanja monetarne politike.

Ako se nastavi snažan rast ekonomija eurozone, ECB bi ove godine mogao privesti kraju program podsticajnih mjera, odnosno kupovine obveznica, a analitičari procjenjuju da bi centralna banka kamatne stope mogla povećati početkom iduće godine.

“Svi znamo da postupno smanjenje ECB-ovih podsticaja slijedi, no sada se radi o vremenskom okviru, a zapisnik s posljednje sjednice sugerisao je da je među čelnicima sve veća podijeljenost po pitanju predugog čekanja. Što prije tržišta shvate da slijedi kraj podsticajnim mjerama, počeće se pitati šta je sljedeći korak u ECB-u, a to je podizanje kamatnih stopa. To sada još nije uračunato u cijenu”, kazao je valutni analitičar banke ING, Petr Krpata.

Osim prema euru, dolar je oslabio i prema japanskom jenu, pa je njegov kurs skliznuo na najniže nivoe u šest sedmica od 111 jena.

Jačanje jena posljedica je nedavne odluke japanske centralne banke o blagom smanjenju programa kupovine državnih obveznica, što predstavlja prvu naznaku da bi uskoro mogla krenuti prema normalizaciji monetarne politike.