Berze u regionu moraju privući nove ulagače

Podijeli

Od dioničkih tržišta srednje i istočne Evrope i ove se godine mnogo očekuje, ali mora se pronaći novi model rasta koji neće više zavisiti samo od privatizacije i uticaju penzionih fondova na tržište, moglo se čuti na panelu „Prilike na dioničkim tržištima“ održanom u utorak na konferenciji Euromoney u Beču.

Prošle godine srednja i istočna Evropa ostvarila je odlične rezultate, kako po performansama dioničkih berzovnih indeksa, tako i po prikupljanju kapitala, piše Poslovni dnevnik.

Varšava treća u Evropi

Dovoljno je reći da je prema podacima konsultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC) do kraja trećeg kvartala Varšavska berza bila treća u Evropi po iznosu prikupljenog kapitala u devet inicijalnih javnih ponuda, odnosno 1,2 milijarde eura. Ispred Varšave bili su London i berza u Cirihu.

„Prošla godina je bila dobra što se tiče priliva kapitala na rastuća tržišta. To će se nastaviti u ovoj i idućoj godini“, smatra Julian Mayo, stariji potpredsjednik britanskog Fiera Capitala.

Interes investitora ne čudi ako se pogleda dvocifreni rast nekih indeksa. U zadnjih godinu dana svojevrsni lider je indeks Bečke berze ATX koji je lansiran više od 35 odsto što je posebno istakao Kristof Bošan, predsjednik Uprave Bečke berze.

Indeks WIG 20 Varšavske burze ojačao je više od 28 odsto, a budimpeštanski BUX 20,5 odsto. Ako je suditi prema rezultatima ankete među učesnicima Euromoneyja, nastavak snažnog pozitivnog trenda očekuje se i ove godine. Gotovo podjednaki udio (oko 45 odsto) učesnika smatra da će hartije od vrijednosti ostvariti bolje ili barem podjednake rezultate kao i u 2017.

Iscrpljeni pokretači

Iako je Varšavska berza praktično finansijski centrar istoka Evrope, cijela regija mora pronaći nove načine kako privući kompanije na berzu.

Kako je rekao Mihal Cieciorski, potpredsjednik upravnog odbora Varšavske berze, uprkos značajnoj potražnji na tim tržištu, posljednjih godina istočnoevropska tržišta privlačila su kompanije – a samim time i investitore – iz dva razloga.

„Prvi je bio privatizacija, a drugi penziona reforma“, naglasio je. Međutim, ta su dva pokretača sada praktički iscrpljena.

Kako izgleda izlazak na berzu iz perspektive kompanija pojasnio je Barna Erdeli, finansijski direktor prevozničke kompanije Waberer s flotom od 4.000 vozila. Waberer je sredinom godine izlistao dionice na Budimpeštanskoj berzi prikupivši gotovo 80 miliona eura što je bio najveći IPO na mađarskom tržištu od 1998.

„Kada smo se odlučili za izlazak na berzu, mislili smo da je to lagan zadatak. Međutim, privlačenje investitora je težak posao jer IPO traži i vremena i energije“, sugerisao je Erdeli.

Na pitanje o utjecaju nove regulative MiFID II, Erdeli je naglasio kako novi regulatorni okvir traži od njih više napora u komunikaciji s investitorima.