Manchester United klub s najvećim prihodom na svijetu

Podijeli

Konsultantsko-revizorska tvrtka Deloitte navodi u svom 21. izdanju Finansijske fudbalske lige da je dvadeset najbogatijih fudbalskih klubova u svijetu u sezoni 2016./17. godine zajedno ostvarilo 7,9 milijarde eura, odnosno 6,8 milijardi britanskih funti prihoda, što je šest odsto više nego prethodne godine.

Manchester United i ove je godine na čelu ljestvice s prihodom od 676 miliona eura, ili 581 miliona britanskih funti.

Manchester United je zadržao prvo mjesto pred Real Madridom i to najviše zahvaljujući pobjedi nad Ajaxom u posljednjoj sezoni Europa Lige s kojom su ostvarili prihod od 44,5 miliona eura od UEFA-e.

Ovaj iznos četiri je puta veći od iznosa koji je ostvario Atlético de Madrid u sezoni 2011./12. za pobjedu u Europa Ligi, a Manchester United je imao najveću korist od povećanog fonda nagrada za učesnike Europe Lige, prenosi Hina.

Na prva tri mjesta Finansijske fudbalske lige su Manchester United, Real Madrid i Barcelona, a slijede ih Bayern i Manchester City.

U vodećih dvadeset plasiralo se deset klubova engleske Premijer lige, s ukupno 3,8 milijarde eura; po tri iz Njemačke, Španije i Italije te jedan iz Francuske, dok je Milan prvi puta ispao s ljestvice top 20.

Za ulazak u prvih 20 klubova ove je godine bio potreban prihod od skoro 200 miliona eura, što je gotovo dvostruko više od prihoda potrebnih za plasman u prvih dvadeset 2010. godine.

Ne iznenađuje činjenica da je zarada od televizijskih prava sada najveći pojedinačni prihod za klubove, čineći 45 odsto ukupnih prihoda.