EU želi više kineskih turista

Podijeli

Zvaničnici Evropske unije su pozvali na napore za privlačenje rastućeg broja kineskih turista u zemlje EU radi jačanja lokalnog ekonomskog rasta.

Navedeno je izrečeno na međunarodnoj konferenciji “Turizam i ekonomski rast” održanoj u Sofiji, tokom koje su glavni govornici pozvali na produbljenje turističke saradnje između Kine i Evropske unije (EU), javlja SEEbiz.

“Nedavno smo pokrenuli turističku godinu Kine i EU,” rekla je Elzbieta Bienkowska , komesarka EU za međunarodno tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća, na konferenciji na koju su prisustvovale delegacije iz više od 30 zemalja i regiona.

“Želimo podstaći više Evropljana i više Kineza da posjete, otkriju i cijene mjesta, kulturu i tradiciju druge strane,” rekla je Bienkowska.

Rekla je kako se nada održivom rastu broja kineskih posjetitelja u EU od 10 odsto: “Ovo bi značilo najmanje milijardu eura godišnje za ekonomiju EU.”

EU bi se fokusirala na privlačenje više kineskih putnika na manje poznata odredišta i putovanje van visoke sezone, dodala je Bienkowska.

Kineski ambasador u Bugarskoj Zhang Haizhou je rekao kako Godina turizma Kine i EU u potpunosti odražava zajedničke težnje obje strane za jačanjem lične razmjene i proširenje saradnje u turizmu i povezanim područjima.

Bugarski zamjenik premijera Valeri Simeonov, koji se takođe obratio konferenciji, rekao kako bi Evropa bez sumnje trebala ponovno razmisliti o poteškoćama oko viznih procedura za turiste koji nijesu iz EU.

“Ne možemo nastaviti ignorisanje rastuće kokurencije na globalnom turističkom tržištu i rastuću kupovnu moć srednje i više klase turista iz zemalja u razvoju kao što su Kina i Indija,” rekao je Simeonov.

“Ovdje ih prečesto pozdravimo s otežanim viznim procedurama koje obeshrabruju turiste i čine putovanje skupim,” rekao je Simeonov.