Ruske ulagače u Crnoj Gori potiskuju investitori s Bliskog istoka

Podijeli

Šesta po redu, ujedno najveća investicijska konferencija u Jugoistočnoj Europi – Adria Hotel Forum, okupila je u srijedu oko 350 najznačajnijih imena hotelske i developerske industrije, investicijske fondove te regionalne stručnjake u turizmu.

Državni sekretar crnogorskog ministarstva održivog razvoja i turizma Damir Davidović rekao je da je Crna Gora dostigla već zavidan nivo razvoja, ali je još daleko od toga da bude u potpunosti zadovoljna. Rekao je da su ruske investitore zamijenili ulagači s Bliskog istoka te da je zemlja otvorena ulagačima sa Zapada.

“Od svih ulaganja u Crnu Goru, njih 34 odsto je u turizam. Međutim veliki problem Crne Gore je što je 76 posto kapaciteta u privatnom smještaju”, ocijenio je Davidović.

On je istakao da je Crna Gora završila jedan veliki investicioni ciklus i sada kreće u idući. Crna Gora je prošle godine srušila sve turističke rekorde i ima u pripremi desetak velikih projekata koji već imaju investitore (na primjer Porto Montenegro, vrijedan 450 miliona eura iza kojeg stoji kapital iz Dubaija).

Glavna tema ovogodišnjeg AHF-a, kako prenosi SEEbiz, bila je Naša vlastita odgovornost (Our own responsibility) koja odgovara na pitanja kako svaki učesnik industrije može u vlastitim projektima povećati produktivnost, konkurentnost i kvalitet u idućih pet do deset godina, prateći trendove turističke industrije.

Skup su u uvodnom dijelu pozdravili Zlatan Muftić iz Turističke zajednice grada Zagreba, Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva turizma Republike Hrvatske te britanski ambasador u Hrvatskoj Andrew Dalgleish. Matušić je predstavio osnovne performanse hrvatskog turizma koji je lani zabilježio rekorde u dolascima turista (11,5 miliona) i prihodima (8,7 milijardi eura).

“Kontinuirani rast dolazaka i prihoda pokazuje da je hrvatski turizam konkurentan na globalnom tržištu te da smo ulagačima atraktivna destinacija. Uspjeli smo postići da sunce i more više nisu primarni motivi dolaska te privlačimo turiste veće platežne moći. Ove godine očekujemo preko 900 miliona eura investicija, što je 13 odsto više nego 2017, međutim kroz bolju saradnju privatnog i javnog sektora, možemo ih imati još više. Još neiskorišteni potencijal je kongresni turizam koji omogućuje cjelogodišnje poslovanje hotela” izjavio je Matušić.

Damian Harrington (Colliers International), predstavio je glavne ključne makroekonomske trendove na globalnom nivou te naglasio da je prošlu godinu obilježila velika geo-politička nestabilnost, da trenutno svjedočimo tržišnoj i finansijskoj volatilnosti, ali da ekonomski pokazatelji dalje bilježe rast.

Na panelu Pogled na mediteransko i evropsko okruženje idućih pet godina učestvovali su Marc Finney (Colliers International), Christian Giraud (Accor Hotels) te Kenneth Hatton (Belmond), a raspravu je moderirao britanski novinar Andrew Sangster (Hotel Analyst).

Finney je istaknuo da trenutno evropski hoteli posluju dobro, da se i iduće godine može očekivati rast, međutim da je pitanje hoće li se ista dinamika nastaviti za tri do pet godina. Finney smatra da se globalno neće ponoviti ekonomska kriza iz 2008. godine, ali da je realno za očekivati usporavanje rasta. Najavio je i povratak destinacija koje su proteklih godina bile u poteškoćama: Tunisa, Turske i Egipta na globalnu kartu konkurentnosti.

Po njegovom mišljenju trenutno najbolja destinacija za investiranje je Kipar. Christian Giraud istaknuo je da trenutno na svjetskom tržištu ima toliko novca da svi žele učestvovati u investicijama i rastu, da je Evropa godinu u prednosti nad SAD-om, ali složio se da će u jednom trenutku doći do usporavanja. Istakao je i veliki interes investitora za ulaganjima u regiju JI Europe, pogotovo u luksuznom i lifesyle segmentu. Giraud potencijal vidi i u gradnji resorta s međunarodno priznatim brendovima, pogotovo na Mediteranu. Njegova žarišna tačka za ulaganje je trenutno Istočna Evropa.

Kenneth Hatton takođe je spomenuo snažan rast tržišta JI Europe, međutim naglasio je kako dosta destinacija još nema jasno definisane proizvode i ponudu, koju bi trebalo ‘upakovati’ u određene nišne segmente. Novi Zeland za njega je trenutno najbolja investicijska prilika. Christian Giraud na kraju panela je istakao kako je trenutno problem visoke cijene gradnje puno veći od prijetnje nove finansijske krize.

U razgovoru između Keitha Evansa (Starwood Capital) i Ulfa Pleschiutschinga (Morgan Stanly), o investicionim strategijama, kojeg je moderirao Dirk Bakker (Collers International) govorilo se o tome je li povratak jakih rivala (Turske i Sjeverne Afrike) prijetnja destinacijama koje su najviše profitirale njihovim geo-političkim problemima. Evans je spomenuo da je Hrvatska zadnjih nekoliko godina tražena među investitorima, sve je više zainteresiranih brendova za upravljanje hotelima te da vidi puno prilika.

Po njemu, resorti s određenim miksom proizvoda preferirani su model u koji bi ulagao na hrvatskoj obali. Pleschiutsching je istaknuo je da je gradnja hotela u segmentima četiri i pet zvjezdica skupa za destinacije koje imaju ograničen turizam samo na ljetne mjesece. Thomas Emanuel (STR), predstavio je hotelske performanse hotelskog sektora u Europi u 2017. te predviđanja za sektor u ovoj godini. Zauzetost europskih hotela porasla je za 10 posto u posljednjih deset godina i sve destinacije bilježe porast prihoda po sobi (RevPAR). Ove godine taj rast bi trebao iznositi pet posto.

“Ljudi putuju unatoč terorizmu i tržišta koja su zapala u probleme ove se godine vraćaju. Na mediteranskom tržištu sunce sja svugdje, a Portugal, Grčka i Hrvatska lani su imale najbolje performanse. Lani je prihod po sobi u hrvatskim hotelima porastao za 14 odsto”, istaknuo je Emanuel.

Najveću zauzetost bilježe hoteli u Pragu, dok je Atena vodeća u prosječnoj cijeni sobe. Na panelu Ključni pokretači promjena sudjelovali su Marybelle Arnett (Hilton), Otmar Michaeler (Falkensteiner&Michaeler Gorup), Ivana Budin Arhanić (Valamar Riviera), Živorad Vasić (InterContinental Hotels Group), Gordana Martinović (Zagrebačka banka), a panel je moderirao Takuya Ayoama (Hyatt International). Arnett je ispričala kako je Hilton, koji u Hrvatskoj ima dva brendirana hotela, ove godine otvara još tri u regiji – Tirani, Skopju i Beogradu.

Trenutni fokus Hiltona koji u Europi ima 375 brendiranih hotela i njih još 100 na čekanju, upravo su središnja i istočna Europa. Otmar Michaeler, koji je već dugo godina na hrvatskom tržištu kaže da se unazad 20 godina pojavilo u Hrvatskoj puno brendova raznih modela poslovanja te da je trenutno svatko tko prodaje krevete konkurencija. Istaknuo je da je Falkensteiner prije bio zainteresiran za leisure model, dok su sada fokusirani na gradske hotele i na razvoj luksuznog segmenta. Spomenuo je neke prednosti ulaganja u Hrvatsku, ali još uvijek tromi birokratski sustav i činjenicu da privatizacija još nije završila.

Živorad Vasić naglasio je da InterContinental priprema neke projekte u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu te naglasio da ima osjećaj da banke još uvijek ne razumiju u potpunosti prirodu hotelskog biznisa i način na koji on generira prihode. Gordana Martinović je u ime Zagrebačke banke istaknula da njezina kompanija, kada proučava investicijski potencijal, gleda ne samo kakav je projekt već kakav on značaj ima za širu zajednicu i veće tržište.

Ivana Budin Arhanić je ispred najveće hotelske grupacije u Hrvatskoj govorila o tome kako se veliki investitori redovno susreću s problemima u destinacijama poput neriješenih vlasničkih pitanja i nesigurnosti fiskalne politike, međutim da se Valamar Riviera s time naučila nositi.

– Činjenica je da su lokalni igrači u Hrvatskoj uspješniji u konsolidaciji i brže i bolje rastu kroz akvizicije od međunarodnih investitora – rekla je Budin. Na posljednjem panelu prvog dijela Adria Hotel Foruma kojeg je moderirala novinarka Dora Koretić (Hanza Media) sudjelovali su predstavnici Ministarstava turizma koji su govorili o tome gdje vide budućnost hotela u svojim destinacijama.

Frano Matušić ponovio je da je Hrvatska izvrsna zemlja za investicije i da je trenutno glavna strategija Hrvatske razvoj brownfield, a ne greenfield investicija, što je mnoge prisutne iznenadilo.

Konrad Mizzi, ministar turizma Malte ispričao je kako je Malta u zadnjih par godina doživjela transformaciju iz resort u city break destinaciju (15 tisuća novih hotelskih kreveta je trenutno u izgradnji), a najveći porast turista ima u siječnju i ožujku. Mizzi veliki značaj pridodaje kreiranju dodatnih sadržaja i velikih atrakcija koje privlače razne tipove turista.

George Tziallas, ministar turizma Grčke rekao je da njegova zemlja napokon izlazi iz krize te da Grčka ima novu strategiju turizma koja se temelji na produljenju sezone, novim sadržajima i otvaranju novih destinacija na obali i otocima u Jonskom moru.

– Grčka ima svega šest posto brendiranih hotela i to visoke kategorije, što znači da još uvijek postoji veliki potencijal. Dolaze nam manji boutique brendovi i trenutno imamo 300 aplikacija za gradnju novih i obnovu postojećih hotela – zaključio je Tziallas.