Triglav u BiH prvi ponudio dobrovoljno penzijsko osiguranje

Podijeli

Poslovanje Grupe Triglav je bilo dobro u protekloj godini i u skladu sa zacrtanim strateškim usmjerenjima, navodi prva informacija o poslovanju za 2017. godinu, koju je na osnovu nerevidiranih podataka objavila Grupa.

Dobit prije oporezivanja je iznosila 84,4 miliona eura, što je iznad planiranog (između 70 i 80 miliona eura).

Grupa je već treću godinu zaredom ostvarila rast premija i to ovaj puta od 7 % te je tako fakturisala milijardu eura bruto premija osiguranja i suosiguranja (što je više od planiranih 930 miliona eura). Na poslovanje Grupe Triglav u 2017. godini utjecali su vanredni vremenski događaji, koji su uzrokovali štete u iznosu od 33,5 miliona eura, što je za 59 % iznad prosjeka posljednjih pet godina. Grupa Triglav je nepovoljne štetne događaje uspješno nadoknadila visokim rastom premija i dobrim nadzorom troškova.

U skladu sa strateškim usmjerenjem na rast i razvoj Grupa Triglav postepeno povećava udio premije osiguranja fakturisane na tržištima van Slovenije. U 2017. godini on se povećao za 0,4 odstotna boda na 17,7 %.

Na tržištima van Slovenije prosječni rast premije iznosio je čak 10 %. Najviši, i to 27 %, bio je u Srbiji, a u Hrvatskoj je iznosio 9 % te u Bosni i Hercegovini 7%. U Crnoj Gori je premija ostala negdje na nivou prethodne godine dok se na makedonskom tržištu, koje čini 2 % udjela u ukupnoj premiji Grupe, spustila za 1 %.

U 2017. godini Triglav grupa je poboljšala svoj položaj na hrvatskom i srbijanskom tržištu, a na drugim je tržištima uglavnom sačuvala položaj, odnosno tržišni udio iz prethodne godine.

U 2017. godini Grupa je osnivanjem novog osiguravajućeg društva ušla na makedonsko tržište životnih osiguranja, dok je na tržištu Bosne i Hercegovine prva ponudila dobrovoljno penzijsko osiguranje. Suosnivanjem društva Trigal postavila je regionalnu platformu namijenjenu investiranju u alternativna ulaganja.

#Protekla godina bila je prva godina nove strategije kojom želimo našu grupaciju sa 118 godina dugom tradicijom prilagoditi izazovima budućnosti. Sve razvojne aktivnosti zacrtane u pet pravaca strategije počeli smo intenzivno provoditi. U nekim oblastima su već vidljivi rezultati, a kod zahtjevnijih projekata postavili smo dobre temelje za nastavak rada. Mi smo tim s više od 5 hiljada saradnica i saradnika u šest država, koje povezuju iste vrijednosti, vizije, poslanja i ciljevi. Zajedničkim snagama svi ćemo i dalje da nastojimo da ih uspješno ostvarimo”, kazao je povodom objave rezultata, predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

Indikator.ba