Rebalans budžeta: 70 miliona Italijanima za EPCG, a 6,5 za Montenegro Airlines i Crnogorsku plovidbu

Podijeli

Vlada je u četvrtak utvrdila rebalans ovogodišnjeg budžeta kojim je predviđeno da se obezbijedi 70 miliona eura za otkup akcija koji italijanski partner A2A ima u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

Vlada ukupno treba da obezbijedi 250 miliona eura da bi isplatila italijanske partnere i planirano je bilo da se ta suma isplati u sedam godišnjih rata.

“Na rashodnoj strani u tekućem budžetu planiran je iznos do 70 miliona za otkup dijela akcija EPCG od strane države, 6,5 miliona za dospjele obaveze nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlinesa i Crnogorske plovidbe i 500.000 eura za promotivne aktivnosti Nacionalne turističke organizacije, kao i četiri miliona eura za sprovođenje reforme javne uprave” saopšteno je iz Vlade.

Kapitalni budžet, sa ciljem podrške zdraavstvu, uvećan je za milion eura za gradnju Klinike za mentalno zdravlje Kliničko-bolničkog centra Crne Gore.

“Predloženim zakonom izvorni prihodi povećani su za 57 miliona eura, a rashodi za 82 miliona, te ukupan iznos budžeta iznosi2.086.134.964,15 eura. Shodno tome, deficit budžeta iznosi 139,14 miliona, odnosno 3,16 odsto procijenjenog BDP-a u ovoj godini. Na prihodnoj strani povećani su prihodi od poreza na dodatu vrijednost za 10 miliona, poreza na dobit za dva miliona i poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije za 1,6 miliona, dok je prihod od poreza na nepokretnosti niži za 1,6 miliona. Porez na dohodak je niži za 13 milionaa, dok se doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje povećavaju za 11 miliona. Rebalansom se očekuje povećanje prihoda od donacija za četiri milionaa i prihoda od kapitala za 43 miliona” saopšteno je iz Vlade nakon sjednice.

Kako se navodi, izmjene budžeta uslijedile su kao rezultat efikasne naplate prihoda i dobrih rezultata ekonomske politike Vlade u prethodnoj godini te jačanja makroekonomske stabilnosti. Vlada je procijenila da ove činjenice uz pozitivan odnos finansijskih tržišta prema Crnoj Gori treba iskoristiti za refinansiranje duga po povoljnijim uslovima.

Na sjednici je utvrđena i odluka o zaduživanju Crne Gore za 2018. godinu kojom su definisani kreditni aranžmani koji se mogu zaključiti u 2018. godini za realizaciju projekata, limiti za izdavanje garancija, te limiti ukupnog zaduženja za refinansiranje duga, finansiranje budžeta i stvaranje rezerve.

“Predsjednik Vlade Duško Marković je, zaključujući raspravu, ocijenio da današnja odluka nije proizvod ishitrenosti, već je rezultat osmišljenog pristupa, koncepta i strategije stabilizacije javnih finansija koju je Vlada definisala još u decembru 2016. godine i da je zahvaljujući ostvarenim rezultatima Vlada u stanju da donese odluke kojima se trošak otplate državnog duga svodi na polovinu”, navodi se u saopštenju.

U video poruci koja je medijima proslijeđena iz Vlade potpredsjendik Milutin Simović je poručio da su dvije Vladine odluke ” kruna uspješno završene prve faze napornog posla u stabilizaciji javnih finansija”

On je rekao da Vlada stvara uslove za povoljno razduživanje.

“U suštini radimo ono što bi uradio svaki dobar domaćin – mijenjamo skupe kredite povoljnim kreditima. To možemo uraditi zahvaljujući poboljšanju pozicije države na međunarodnim listama konkurentnosti i međunarodnom finansijskom tržištu, uspješnoj ekonomskoj politici i uspješnoj realizaciji mjera fiskalne konsolidacije.Ovo je je odluka koja će imati dugoročne pozitivne efekte, jer ćemo značajne kredite koji dospijevaju 2020. i 2021. godine refinansirati na duži i time napraviti značajne uštede u budžetu” rekao je Simović.

Simović je kazao da su izdvojili novac za otkupljivanje akcija EPCG, u skladu sa ugovorom.

“Vraćamo vlasništvo nad tim važnim preduzećem u okrilje države. Istovremeno, držimo otvorena vrata za novog strateškog partnera koji će zajedno sa nama ulagati u razvoj ne malog broja projekata u sektoru energetike

Ministar finansija Darko Radunoviću video poruci je kazao da je Vlada danas donijela odluke koje će rezultirati povoljnijim refinansiranjem dijela javnog duga države za period od četiri godine.

“Vodili smo uspješnu politiku, a to znači naplatili smo više prihoda i efikasno smo sprovodili ostale mjere fiskalne konsolidacije koje smo zacrtali fiskalnom startegijom Rezultat su dalje jačanje makroekonomske stabilnosti i ekonomski rast Crne Gore kao i pozitivan odnos inofinansijskih tržišta prema Crnoj Gori” rekao je ministar finansija.

Radunović je dodao da kamata koju plaćamo na ranije izdate euroobveznice iznosi blizu pet odsto, a da već sada imamo priliku, zahvaljujući ekonomskoj politici koju vodimo, da dug po euroobveznicama refinansiramo po uslovima od oko tri odsto.