Trošimo deset miliona na uvoz vode, a domaćih izvora za izvoz

Podijeli
Vlada u ovoj godini planira da izda koncesije za osam izvorišta za potrebe flaširanja, odnosno pakovanja ili dopremanja vode, navodi se u planu koju je usvojen na posljednjoj sjednici kabineta premijera Duška Markovića.

Koncesije na javnom vodnom dobru definisane su Zakonom o vodama, a što je u skladu sa Zakonom o koncesijama, kojim je uređen način i postupak dobijanja koncesije za korišćenje prirodnih.

To bi makar donekle trebalo da uublaži nezavidnu sliku o domaćoj proizvodnji flaširane vode, s obzirom da podaci Opservatorije ekonomske složenosti (OEC) pokazuju ogroman disbalans između uvoza i izvoza.

Naime, prema podacima OEC-a, Crna Gora je u prethodnoj godini izvezla vode u vrijednosti od 210 hiljada dolara a uvezla za čak 9,63 miliona. To je ujedno i najgori rezultat u regionu.

AlJazeera Balkans objavila je na osnovu tih podataka infografiku:

Veću vrijednost uvoza od Crne Gore ima jedino Hrvatska, 10,5 miliona, ali je to “ispeglano” većim izvozom, u vrijednosi 14 miliona dolara.

Najveći izvoz flaširane vode u regionu bilježi Srbija, 16,2 miliona a najveći uvoznik je Bosna i Hercegovina, koja za uvoz potroši cijelih dvanaest miliona dolara.

Kako se vidi iz tabele, najveći svjetski izvoznici vode su Francuska (899 miliona dolara), Kina (673), Italija (542), Belgija (239), dok su najveći uvoznici Hong Kong (610), Sjedinjene Američke Države (595), Belgija (287).