Premijer sa Kinezima o nastavku gradnje autoputa

Podijeli

Premijer Duško Marković, sastaće se danas sa čelnicima kineske kompanije CRBC i rukovodstvom Exim banke iz Kine, kako bi razgovarali o dionicama autoputa Mateševo – Andrijevica – Boljare.

Premijer je, odgovarajući u srijedu na pitanje potpredsjednika parlamenta, Branimira Gvozdenovića tokom premijerskog sata, kazao da Crnu Goru u realizaciji ovog projekta ne podstiče samo Evropska unija nego i Međunarodni monetarni fond, koji je, prema riječima Markovića, bio najkritičniji prema tom projektu.

“Danas oni od autoputa vide velike benefite ne samo kada je u pitanju infrastruktura nego i cijela ekonomija. Ali ono što je još važnije je da danas Srbija i ovih dana će potpisati ugovor sa kineskom kompanijom CRBC o finansiranju cijele dužine autoputa kroz Srbiju, do granice sa Crnom Gorom kod Boljara”, dodao je prvi čovjek vlade.

Marković je istakao da je u pripremi izvođački ugovor autoputa do Požege, a vjeruje da ćemo “u veoma kratkom roku” imati autoput koji će povezivati ne samo Crnu Goru unutra nego koji će povezivati i Crnu Goru i Sribju, Crnu Goru sa Jugoistočnom Evropom i preko Jadransko-jonske ceste sa Evropskom unijom.

“To je dobra vijest. I ne samo što smo stvorili atmosferu za to i što smo obezbijedili uslove za to nego smo izgradili i sposobnosti u zemlji da nosimo tako teške i važne projekte, istorijske projekte”, istakao je on.

Premijer je kazao da se Crna Gora nalazi u fazi ubrzanog infrastrukturnog razvoja, a osim auto-puta najavio je da će elektro-energetska podmorska veza prema Italiji i Zapadnoj Evropi biti spremna za puštanje u rad do kraja ove godine.

Marković je poručio da su na investicionom samitu u Londonu jasno prezentovani dalji prioriteti, a to su regionalni projekti na Jadransko-jonskim koridorima: brza putna saobraćajnica i gasovod, te modernizacija i širenje željezničke infrastrukture.