Lagard: Eurozoni potreban fond za „crne dane“

Eurozona bi trebalo da osnuje fond ‘za crne dane’ radi pomoći zemljama članicama u slučaju pada ekonomskih aktivnosti u budućnosti, kazala je u ponedjeljak izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard prema pisanju britanskih medija.

U današnjem govoru u Berlinu, Lagard je izrazila zadovoljstvo „dugotrajnim i široko raspoređenim uzletom“ svjetske ekonomije. Upozorila je ipak na „druge, snažne nepovoljne trendove koji prijete“, izdvajajući „jačanje populizma i kratkoročni sirenski zov protekcionizma“.

Da bi se eurozona pripremila za sljedeću recesiju, njene članice bi trebalo da razviju modernizovanu uniju tržišta kapitala i poboljšati bankovnu uniju te krenuti u smjeru dublje fiskalne integracije, počevši od centralnog fiskalnog kapaciteta, poručila je čelnica MMF-a. Takav fiskalni alat umirio bi ulagače, naglasila je Lagard.

Njen predlog o osnivanju ‘fonda za crne dane’ predviđa godišnje doprinose zemalja članica radi stvaranja rezervi u dobrim razdobljima koje bi se koristile u vremenima recesije.

U ekstremnim slučajevima zemlje bi mogle posuđivati od fonda i vraćati kredite budućim doprinosima, pojasnila je. Transferi iz fonda bili bi uslovljeni poštovanjem fiskalnih propisa EU-a.

Lagarde takođe preporučuje da članice plaćaju premiju u dobrim razdobljima na osnovu pomoći koja im je isplaćena u ‘crnim danima’. Cilj takvog mehanizma bilo bi izbjegavanje trajnih transfera.

U osvrtu na temu unije tržišta kapitala, Lagard sugeriše pojačanu regulativu i ažurirane aranžmane o nadzoru kojima bi se uredio potencijalni priliv finansijskih kompanija u Evropu nakon Brexita.

„Zbog Brexita će, između ostalog, mnoge kompanije za finansijske usluge vjerovatno u idućim mjesecima preseliti na kontinent“, kazala je Lagard, prenose agencije.

Ona je izrazila zadovoljstvo naznakama napretka u procesu formiranja bankovne unije.

„Sporazum o rokovima uspostave zajedničkog programa osiguranja depozita i plan za smanjenje ranjivih mjesta u bankovnom sektoru predstavljali bi još značajniji korak u pravom smjeru“, dodala je Lagard.

mart 26, 2018 at 4:10 pm