Hiljadu plus: Mart prolazi a poziva još nema

Podijeli

Javni poziv građevinarima i građanima za učešće u projektu Hiljadu plus, kojim Vlada Crne Gore pokušava da pomogne građanima da riješe stambeno pitanje po povoljnijim uslovima od tržišnih, još nije objavljen, uprkos najavama iz resornog ministarstva da će se to desiti tokom marta.

Mnogi građani nestrpljivo očekuju da vide konkretne uslove i listu investitora, odnosno, građevinskih kompanija koje su ponudile stanove, njihove lokacije, kvadrature i cijene.

Ranije je saopšteno da će kamata biti 2,99 odsto, što je ubjedljivo najniža stopa u odnosu na dosadašnja dva kruga projekta te da će se finansirati ugovori sa maksimalnom cijenom kvadratnog metra od 1.100 eura.

Za ovu fazu projekta predviđena su sredstva u iznosu od 20 miliona eura, od kojih će 50 odsto sredstava finansirati Vlada Crne Gore kroz kreditni aranžman sa CEB-om, dok će se preostalih 50 odsto finansirati iz sredstava komercijalnih banaka koje budu učestvovale u projektu.

“Imajući u vidu nižu kamatnu stopu i novitet u ovom projektu, a to su stanovi iz starogradnje koji će znatno uticati na konkurentnost tj. smanjenje cijene stana po m2, očekujemo da će u odnosu na prethodne faze znatno veći broj građana riješiti stambeno pitanje. Procijenjeno je da će oko 450 do 500 domaćinstava, odnosno preko 1000 članova tih domaćinstava riješiti stambeno pitanje”, navodi se na zvaničnoj web prezentaciji projekta.

U projektu Hiljadu plus, kako je saopšteno, mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

“Planirano je da se 40 odsto kredita dodijeli zaposlenim u javnom sektoru, a 30 odsto bračnim parovima do 35 godina života. Posebna pažnja se poklonila osobama sa invaliditetom, samohranim roditeljima, porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladima koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtvama nasilja u porodici”, objasnio je generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja u turizmu Čanović.

Projekat 1000+ stanova: Krediti po kamati od 2,99 odsto

Uslovi su da je podnosilac molbe crnogorski državljanin, da ima prebivalište na teritoriji Crne Gore, da nijedan član domaćinstva nema u svojini stambeni objekat ili više od trećine stambenog objekta u Crnoj Gori u susvojini u posljednje tri godine od podnošenja zahtjeva za dodjelu kredita, da je kreditno sposoban i da zadovoljava kriterijume u pogledu visine kumulativnih primanja.