Njemačke firme privlače radnike putovanjima, kartama za fudbalske utakmice…

Podijeli

Turistička putovanja u inostranstvo, karte za fudbalske utakmice, besplatno stanovanje, pa čak i porcije sa kobasicama i šunkom – sve su to počele nuditi njemačke firme samo da privuku radnike.

Kako navodi Bloomberg, uslijed rekordno niske nezaposlenosti, kompanije u najvećoj evropskoj ekonomiji i pomalo neuobičajenim podsticajima pokušavaju popuniti radna mjesta, kako s domaćim, tako i sa stranim radnicima.

Koče proizvodnju

U Njemačkoj je trenutno nepopunjeno 1,2 miliona radnih mjesta, što je grad veličine Minhena. Prema podacima saveznog statističkog zavoda Destatis, u januaru ove godine stopa nezaposlenosti spustila se na svega 3,6 odsto, što je nezabilježeno u njemačkoj istoriji. Proizvodne i građevinske kompanije kao i sektor zdravstvene njege najviše imaju problema s pronalaženjem radnika.

Štaviše, svaka četvrta njemačka kompanija mora “prikočiti” proizvodnju zbog nedostatka radne snage.

“Zapošljavanje je ogroman problem – to nam je zajedničko s kompanijama širom zemlje”, ističe za Bloomberg Maren Krol, direktorica ljudskih resursa u njemačkoj podružnici američkog proizvođača brijaćih aparata Harry’s.

Amerikanci su tu fabriku u Ajsfeldu – tri sata vožnje udaljenom od Frankfurta – kupili prije četiri godine, a zapošljavaju 550 radnika. Fabrika traži još 40 radnika.

Kako bi privukli nove zaposlene, u “njemačkom Harry’su” nude plaćanje dijela troškova za topli obrok, kurseve engleskog jezika, podjelu dionica radnicima, pa čak i putovanja u Njujork.

“Talentovane zaposlene teško je naći, stoga moramo stvoriti uslove koji su atraktivni”, pojašnjava Maren Krol.

Proizvodni kapaciteti prenapregnuti su i u firmi Burger s jugozapada Njemačke, kaže Silke Burger, jedna od četiri suvlasnika. Ta kompanija čiji su klijenti Porsche i BMW problem nedostatka radne snage rješava integracijom imigranata kroz program Burger Care.

Uz plaćanje kurseva njemačkog, strani radnici žive u stanovima koje je iznajmila kompanija, a prvi dani u novoj sredini radnicima se olakšava asistencijom u “sređivanju” birokratske procedure.

Osim toga, svaki novi zaposleni za dobrodošlicu dobije paket s lokalnim suhomesnatim specijalitetima. Briga za zaposlene u Burgeru tu ne prestaje – kompanija redovito organizuje planinarenja, odlaske na skijanje i fudbalske utakmice.

“Kompanija čini mnogo da se osjećamo dobrodošlima”, kaže 42-godišnji poljski tokar Darius Foerster koji je u Njemačku preselio i porodicu.

“Posao je isti kao i u kompaniji u Poljskoj gdje sam radio, ali je plata mnogo bolja”, dodaje Foerster. Naime, početna plata u Burgeru bila je triput veća nego u domovini.

Umjereni sindikati

Zanimljivo je da plate u Njemačkoj, uprkos tolikom nedostatku radne snage, nijesu pretjerano rasle proteklih godina. Štaviše, u posljednjih pet godina uvećane su za 13 odsto. Nekoliko je razloga za taj fenomen. Prvi i najbitniji je umjeren stav sindikata prema tom pitanju. Naime, sindikati su ublažili pritisak na poslodavce u pogledu povećanja plata kako bi im izašli u susret u povećanju konkurentnosti u globalnoj utakmici, prenosi Poslovni dnevnik. Drugi razlog je što su sindikati stavili više naglasak na povećanje slobodnog vremena umjesto na povišice.

Podsjetimo, nedavno je sindikat IG Metall u pregovorima s poslodavcima prihvatio manje povišice, ali uz mogućnost da radnicima imaju pravo na dopust radi brige o porodici.

“Čak i sa tako niskom nezaposlenošću, ne očekujem da će plate snažno rasti. Na njemačkom tržištu rada već je dugo teško naći radnike”, ocjenjuje Džejmi Mari, glavni ekonomist za Evropu u Bloomberg Economicsu.

U narednim godinama nedostatak radne snage postaće još osjetniji. Nakon što je ekonomija prošle godine porasla 2,2 odsto, Bundesbanka je upozorila da će skok penzionisanja i sporije doseljavanje zbog rasta plata na istoku Evrope pogoršati uslove na tržištu rada.

Postoji mogućnost da se u budućnosti dio proizvoda više neće proizvoditi u Njemačkoj, upozoravaju stručnjaci.