Na Wall Streetu prvi kvartalni gubitak u više od dvije godine

Podijeli

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks porasli više od jedan odsto, što se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora, no u cijelom prvom tromesečju zabilježili su prvi kvartalni gubitak u više od dvije godine.

Dow Jones ojačao je juče 254 boda ili 1,07 %, na 24.103 boda, dok je S&P 500 porastao 1,38 %, na 2.640 bodova, a Nasdaq indeks 1,64 %, na 7.063 boda.

Nakon dva dana pada, juče su ti indeksi porasli zahvaljujući rastu cijena akcija u tehnološkom sektoru za 2,2 odsto, prenosi Hina.

Taj je sektor pod pritiskom od prošle nedjelje kada se saznalo da je konsultantska kompanija Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika SAD-a Donalda Trampa, dobila pristup podacima 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog pristanka, što je izazvalo strahove ulagača od strože regulacije u tom sektoru.

No, juče su porasle cijene akcija tehnoloških divova, kao što su Facebook, Amazon.com, Alphabet i Microsoft, što je podržalo cjelokupni sektor.

Podršku tržištu pružili su i dobri podaci iz američke ekonomije koji ukazuju na dalji stabilan rast. Tako su pokazali da potrošnja i dalje raste, dok nezaposlenost pada.

Uz to, inflacija se kreće ispod ciljane nivoe američke centralne banke od 2 %, što je umanjilo strahovanja ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamataFeda.

Ulagače je ohrabrilo i to što nema nikakvih novih upozoravajućih vijesti o eventualnom rastu trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, zbog čega je tržište nedjeljama bilo pod pritiskom.

“Svi nedavni strahovi sada se čine pretjerani: o rastu kamata, uvođenju carina, riziku od trgovinskog rata… Čini se da su se glave ohladile, pa su ulagači procijenili da je nakon oštrog pada cijena akcija posljednjih nedjelja sada dobra prilika za kupovinu”, kaže Dag Kot, strateg u kompaniji Voya Investment Management.

Zbog praznika se u petak na Wall Streetu ne radi, pa je s jučerašnjim danom završeno prvo tromesečje u kojem je S&P 500 indeks skliznuo 1,2, a Dow Jones oko dva odsto.

To je prvi kvartalni gubitak tih indeksa nakon devet tromjesečja neprestanog rasta, odnosno od trećeg kvartala 2015. godine.

Nasdaq indeks ojačao je u prvom ovogodišnjem tromjesečju oko 2 odsto.

Od kada su 26. januara vodeći indeksi na Wall Streetu dostigli najviše nivoe u istoriji, tržište je pod pritiskom straha od rasta inflacije, ubrzanja tempa povećanja kamata Feda i mogućeg trgovinskog rata.

I na evropskim berzama cijene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 %, na 7.056 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,31 %, na 12.096 bodova, a pariski CAC 0,72 %, na 5.167 bodova.