EU pokrenula istragu protiv Slovenije zbog NLB banke

NLB (Reuters)

U službenom glasniku Evropske unije objavljena je odluka o otvaranju istrage protiv Slovenije zbog sumnji da je sanirala ‘Novu ljubljansku banku’ (NLB) protivno pravilima i preuzetim obavezama od Unije.

Uz to, prema pripadajućoj odluci Evropske komisije, Slovenija je pod istragom jer je mimo dogovora sa Briselom odustala od prodaje NLB-a.

„Rok za prodaju 50 odsto NLB-a istekao je 31. decembra 2017. Osim toga, Slovenija do 31. novembra 2017. nije predložila povjerenika za prodaju inostranih društava kćeri NLB-a na Balkanu“, navodi Evropska komisija, koja će Sloveniju procesuirati za kršenje odredbi ugovora o Evropskoj uniji o državnoj pomoći.

U odluci o otvaranju istrage su nabrojane Vladine pomoći ‘Novoj ljubljanskoj banci’ za koje Brisel sumnja da su protivne pravilima Unije, a ukupna vrijednost tih finansijskih transakcija NLB-u iznosi 1,6 milijardi eura, prenosi Jutarnji list.

Ako Slovenija na kraju bude proglašena krivom za kršenje pravila o državnoj pomoći NLB-u i ako Evropski sud kao krajnja instanca sporova Komisije i članica tako odluči, NLB bi morala da vrati primljeni novac što bi dovelo u pitanje njenu likvidnost. Ljubljanski časopis Finance povodom pokretanja istrage EK protiv Slovenije razmatraju i scenario prema kojem bi Komisija mogla narediti Ljubljani da proda i više od 50 odsto kapitala NLB-a.

Evropska komisija je još prije pet godina ocijenila da su sanacione odluke slovenačke Vlade prema NLB-u oblik državne pomoći, ali ih nije dovodila u pitanje jer je Slovenija opravdala potrebu sanacije banke njenom važnošću za nacionalnu ekonomiju.

Svoju ocjenu o usklađenosti sanacije NLB-a s pravilima o državnoj pomoći, međutim, Komisija je uslovila privatizacijom dijela NLB-a i restrukturiranjem poslovanja banke.

Kako Slovenija u obećanom roku nije pristupila ni jednom ni drugom zadatku, i nekad dozvoljene državne pomoći NLB-u došle su odlukom Evropske komisije pod znak pitanja.

april 9, 2018 at 11:23 am