Povlašćeni status za više od 5.000 proizvoda: Srbija može Amerikancima prodati ajvar, vino i džemove

Podijeli

Nakon pauze od kraja prošle godine, 22. aprila ponovno stupa na snagu bescarinski izvoz srpskih proizvoda u SAD.

Obnovljeno je važenje tzv. Opšte sheme preferencijala, čime Srbija dobija povlašćeni status za više od 5.000 proizvoda u trgovini s SAD-om, javlja N1.

Strogi izvozni kriterijumi

“Bescarinski izvoz u SAD primjenjuje se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, kao i na određene tekstilne proizvode. To znači da roba treba da zadovolji i kriterijum porijekla, odnosno da mora biti u potpunosti dobijena ili proizvedena u Srbiji s najmanje 35 odsto dodate vrijednosti, kao i da je direktno isporučena iz Srbije”, rekao je Vladimir Filipović, načelnik Odjeljenja za porijeklo robe Uprave carina.

Srpska roba u nekoliko hiljada milijardi dolara vrijednom američkom uvozu 2017. godine učestvovala je s nešto više od 300 miliona dolara, što pokazuje da Srbija nije dovoljno koristila prednosti trgovinskih olakšica.

Ukupna vanjskotrgovinska saradnja Srbije s SAD-om prošle godine iznosila je oko 300 miliona dolara, što je daleko manje od trgovine s EU – koja se odvija u milijardama dolara.

Iz SAD-a Srbija više uvozi nego što na izvozi, tako da bilježi deficit od 41 milion dolara. Izvoz Srbije u Ameriku iznosio je oko 176 miliona dolara i manji je u odnosu na 2016.

Iz Amerike je uvezena roba vrijedna od oko 217 miliona, što je pad u odnosu na 2016. SAD na popisu zemalja u koje Srbija izvozi zauzima 19. mjesto.

Osigurati velike količine

Prema riječima Milana Prostrana, agroekonomskog stručnjaka, američko tržište je uvijek bilo zanimljivo za proizvođače iz Srbije, zato ohrabruje mogućnosti izvoza bez carina.

“To daje šansu našim privrednicima da se više okrenu američkom tržištu. Volio bih da se naši poljoprivredno-prehrambeni proizvodi u Americi prepoznaju prema svojim sertifikovanim karakteristikama, zatim da su proizvodi s geografskim porijeklom, da taj kvalitet iskoristimo i zadovoljimo potrebe velikih potrošača, naših ljudi koji tamo žive,” objašnjava Prostran.

On dodaje da najveću šansu imaju vino, maline, domaći džemovi, ajvar i specijalni sirevi.

Osim kvaliteta, za sagovornika N1 ključ uspjeha leži i u količinama. Za uspješan izvoz i probijanje na zahtjevno američko tržište srpske izvozničke kompanije moraju osigurati velike količine svojih proizvoda.