Da li konzumiranje kafe ubrzava metabolizam

Podijeli

Kofein u kafi je metilksantin – najčešće konzumirana grupa psihoaktivnih supstanci u svijetu.

Kao stimulans, kofein ubrzava vaš metabolizam, zbog čega je često sastojak mnogih suplemenata za sagorijevanje masnoća, piše Live strong.


Studija u američkom časopisu Clinical Nutrition, objavljena 1980. godine pokazala je da konzumiranje kafe nakon obroka ima neposredne učinke na vaš metabolizam – jer poboljšava oksidaciju masti. Istraživanje objavljeno devet godina kasnije, takođe u časopisu Clinical Nutrition, došlo je do rezultata da 100 miligrama kofeina ubrzava metabolizam za 3 do 4 odsto. Jedna šoljica kafe ima otprilike 100 miligrama kofeina, ali morate znati da ta količina kofeina ipak zavisi od načina proizvodnje kafe, ali i samih zrna.

Isti ovaj časopis objavio je studiju i 2004. godine koja je pokazala da se metabolizam ubrzao za 13 odsto nakon konzumacije 4.5 mg kofeina na dan. Studija je pokazala i da su se i lipidi udvostručili – što znači da su učesnici istraživanja mnogo lakše obrađivali masnoće. Prema studiji iz prehrambenih nauka i biotehnologije iz 2010. godine, kofein djeluje tako što razgrađuje masno tkivo stimulišući živčani sistem, koji zauzvrat signalizira masnim stanicama da razgrađuju masnoće.

Kafa je manje efikasna za gojazne osobe

Međutim, kada su gojazne osobe u pitanju, ubrzanje metabolizma uz pomoć kafe je slabije efikasno. Rezultati istraživanja iz 1995. godine su u časopisu Clinical Nutrition pokazali da su mršaviji učesnici uz pomoć kafe sagorjeli 150 kalorija, dok su gojazni učesnici sagorjeli samo 79 kalorija. Gojazne žene takođe su sagorjele manje kalorija u odnosu na mršavije. U studiji časopisa Physiology, Endocrinology and Metabolism iz 1995. godine dokazano je da je kofein povećavao oksidaciju lipida za 29 odsto kod mršavih, a samo 10 odsto kod gojaznih žena.

Tolerancija na kofein

Kada vaš nervni sistem dobije podsticaj iz šoljice kafe, vaše srce se malo poveća, kao i količina krvi koja potiče kroz vaše vene. To je znak da se vaš metabolizam ubrzava. Uz uobičajenu upotrebu, vaše tijelo se polako navikava na učinke kofeina, a neki od učinaka su ubrzanje metabolizma, povećanje budnosti i energije. Međutim, osobe koje konzumiraju dosta kafe često se naviknu na nju, pa ako je preskoče postanu nervozne.

Kafa i vježbanje

Kafa, ili bilo koji drugi izvor kofeina, biće dobar stimulans dok budete vježbali, posebno kada su u pitanju vježbe izdržljivosti. Kafa će vam dati dovoljno energije da obavite intenzivan trening, pa ćete samim time izgubiti i više kalorija.