Deutsche Bank greškom napravio transakciju od 28 milijardi eura

Podijeli

Prošlog mjeseca Deutsche Bank je napravio grešku u svom svakodnevnom poslu kad je nenamjerno poslao 28 milijardi eura u sklopu svog poslovanja s finansijskim derivatima, piše Bloomberg.

Propust se dogodio otprilike nedjelju dana prije Uskrsa dok je Deutsche Bank obavljao dnevnu naknadu za kolateral. Iznos koji je daleko nadmašio onaj koji je trebao biti transferisan, završio je na račun Eurexa, klirinške kuće u vlasništvu Deutsche Boerse AG.

Greška se dogodila u posljednjim sedmicama bivšeg izvršnog direktora Deutsche Bank Johna Cryana, brzo je uočena i nije nanijela finansijsku štetu. Međutim, ta epizoda je ponovo raspirila pitanja o bankovnim rizicima i sistemima kontrole, koje je Cryan hvalio prije otkaza.

“To je bila operativna greška u kretanju instrumenata osiguranja između glavnih računa Deutsche Banke i Eurex računa Deutsche Bank’, rekao je Charlie Olivier, portparol Deutsche Banke.

“Greška je identifikovana u roku od nekoliko minuta, a zatim ispravljena. Strogo smo razmotrili razloge zbog kojih je došlo do te greške i preduzeli korake kako bismo spriječili njeno ponavljanje’, istaknuo je Olivier.