CRBC dobio ugovor za gradnju Pelješkog mosta

Podijeli

U Dubrovniku je danas potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcijuma China Road and Bridge Corporation (CRBC) te ugovor za nadzor gradnje sa zajednicom ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering.

Posao je vrijedan 350 miliona eura a izvođač je preuzeo odgovornost da ga završi u roku od tri godine.

CRBC gradi i dionicu autoputa u Crnoj Gori, od Smokovca do Mateševa.

Premijer Andrej Plenković kazao je, uoči potpisivanja ugovora, kako je ovo projekt kojim Hrvatska postaje jedinstvena, ‘taj je projekt od strateškog značaja za cijelu zemlju’, rekao je premijer koji je Pelješki most nazvao “arhitektonskom perlom u infrastrukturi Hrvatske koja će izgledom i funkcionalnošću oplemeniti prometnu infrastrukturu”.

“Ovo je projekt kojim Hrvatska postaje jedinstvena. To je projekt od strateškog značaja za cijelu zemlju. Svi smo svjesni koliko je bitno izgraditi u ovaj most i na taj način uključiti jug Hrvaske u infrastrukturnu mrežu autocesta. To je važno za sve naše sugrađane u Dubrovačko-neretvanskoj županiji”, rekao je premijer naglašavajući važnost ovog projekta, ne samo u vrijeme turističke sezone.

Podsjetio je i na izjavu Žan-Kloda Junkera koji je rekao da će Evropa pomoći izgradnju Pelješkog mosta jer je taj projekat važan Hrvatskoj, ali rekao i kako je tokom izrade projekta posvećivana pažnja i dobrobiti susjedne BiH.

“Ovaj je most jedan od graditeljskih poduhvata koji će obilježiti našu generaciju,. Došli smo do ostvarenja ideje kad je povezivanje juga Hrvatske potpuno izvjesno”, kazao je uoči potpisivanja ugovora predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, piše Hina.

Time će, kako je kazao, najjužnija regija Hrvatske dobiti šansu za dodatni razvoj turizma.

Podsjetimo, Hrvatske ceste su dobile tri ponude na tenderu za gradnju Pelješkog mosta i u januaru ove godine odabrale su ponudu kineskog konzorcijuma, po cijeni od 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a). Početkom aprila je, pak, za nadzor nad izgradnjom mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama odabrana zajednica ponuđača, u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering, koje su za to dale ponudu u iznosu od 49,4 miliona kuna (bez PDV-a).