Crnogorskim firmama dostupna 101 elektronska usluga

Podijeli

Na Portalu eUprave trenutno je dostupna 101 elektronska usluga za pravna lica, od čega su 54 usluge elektronskog tipa koje omogućavaju elektronsko podnošenje zahtjeva, saopšteno je portalu Investitor iz Ministarstva javne uprave.

Usluge koje su namijenjene pravnim licima dostupne su na Portalu eUprave.

“Od početka 2018. godine na portalu e-uprave kreirano je 28 novih usluga i taj trend se nastavlja. Dalji planovi, svakako, uključuju intenzivniju promociju postojećih servisa, ali i dalji razvoj nekih ključnih servisa koji će zaokupiti pažnju većeg broja građana. Kada su u pitanju privrednici, možemo najaviti da uveliko radimo na kreiranju elektronskog registra licenci na portalu e-uprave čime će se, očekujemo, povećati transparentnost i bolja informisanost privrednika kada je u pitanju ovaj važni segment poslovanja”, kazala je za Investitor generalna direktorica Direktorata za eUpravu i informatičku bezbjednost u Ministarstvu javne uprave Milica Janković.

  • Opšti je utisak da usluge elektronske uprave nijesu dovoljno približeni privrednicima, pa se i za njih često ne zna? Šta ćete učiniti po tom pitanju?

– U saradnji sa drugim državnim organima radićemo na promociji postojećih i novih servisa, jer kao što ste naveli, razvoj e-servisa mora da prati adekvatna upotreba od strane korisnika, bilo da su to građani ili privredni subjekti. U tom smislu, u narednom periodu razmotriće se različiti modeli saradnje sa Privrednom komorom kako bi se osnažila vidljivost portala e-uprave od strane privrednih subjekata, ali i drugi načini promocije ovih usluga.

Milica Janković (Ministarstvo javne uprave)
  • Zašto nema jedinstvenog web sajta sa jasnim informacijama i uputstvima šta je sve dostupno od usluga elektronske uprave i na koji način ih koristiti?

– Ministarstvo javne uprave je, shodno Zakonu o elektronskoj upravi ( „Sl.list Crne Gore”, broj 32/14), uspostavilo internet portal e-uprave, koji predstavlja centralni i jedinstveni portal za prijem podnesaka u elektronskom obliku. S tim u vezi, pomenuti portal predstavlja centralnu tačku, na kojoj krajnji korisnici mogu dobiti osnovne informacije o uslugama kao i preuzeti originalne obrasce, što predstavlja olakšicu kod podneska tradicionalnim putem. Na portalu je naravno vidljiv spisak o servisima koje pružaju organi putem ovog portala. Međutim, u narednom periodu, planiramo da na portalu e-uprave kreiramo objedinjeni katalog usluga svih organa, koji ce predstavljati svojevrsnu bazu za elektronizaciju usluga u buducnosti.

Novi zakon za elektronsku registraciju preduzeća

  • Kada će biti omogućeno elektronsko registrovanje firmi?

– Na Portalu eUprave, u nadležnosti Poreske uprave, su objavljene informativne usluge koje se tiču registracije kompanija. U prethodnom periodu su razmatrane mogućnosti za kreiranje elektronskih usluga koje pruža Centralni registar privrednih subjekata. U tom smislu, razmatrana je dinamika realizacije ovih aktivnosti koja uključuje, prije svega, usvajanje novog Zakona o privrednim društvima. Naime, novi zakon bi trebalo da omogući elektronsko podnošenje zahtjeva, a nakon njegovog usvajanja biće neophodno izraditi Uputstvo o radu CRPS-a, čime će se steći svi neophodni uslovi da se ove elektronske usluge kreiraju na portalu e-uprave.