Dva hotela na primorju ostvare više noćenja nego cijela Podgorica

Podijeli

Vjerovali smo da nakon bisera aktuelnog gradonačelnika da je Podgorica „pod njegovim vođstvom, postala metropola turizma“ zaista ne može gore. Međutim, predstavnici “katastrofalne gradske uprave su i danas nastavili sa promovisanjem magle i neutemeljenim hvalospjevima, pa je vrijeme da ih demantujemo realnim stanjem i zvaničnim podacima”, ukazala je predstavnica koalicije „Za 21. vijek“ Marija Radulović.

Ona je reagovala na današnje saopštenje predstavnice DPS-a Tanje Popović, koja je kazala da „Glavni grad ostvaruje impresivne rezultate u oblasti turizma“.

„Iako svi želimo da Podgorica bude što razvijenija i posjećenija, važno je demaskirati populističku i demagošku retoriku predstavnice DPS-a. A situacija u turizmu je itekako zabrinjavajuća. Primjera radi, od ukupnog broja turističkih noćenja u Crnoj Gori, u Glavnom gradu se ostvarje mizernih 2%. Ili, jednostavnije rečeno: Podgorica, kao Glavni grad „metropole turizma“, za godinu dana ostvari turističkih noćenja koliko ostvare i svega par hotela na primorju, za nekoliko mjeseci ljetnje sezone. Ukoliko je to dovoljno i ukoliko ta smiješna cifra Podgoricu čini ‘metropolom turizma’, kako to reče Stijepović, onda mi živimo u različitim univerzumima“, ukazala je Radulović, prenose Vijesti.

Ona je ukazala i na prosječno zadržavanje turista u Glavnom gradu, koje najbolje oslikava katastrofalnu turističku ponudu koju im gradska uprava nudi.

„Dok je prosjek zadržavanja turista na nivou države oko 6,5 dana, turisti se u Podgorici zadržavaju svega 1,8 dana. Međutim, kako bi i bilo drugačije kada se vrhunac kreativnosti gradske uprave svodi na postavljanje info-štandova i štampanje flajera, dok se tri decenije ne ulažu ni približno dovoljna sredstva da se turistička ponuda u Glavnom gradu obogati, pa time i omasovi turistička posjećenost“, ukazala je Radulović.

Učešće Podgorice u turističkoj ponudi Crne Gore Foto: Koalicija za 21. vijek
Ona je navela samo neke od primjera, zbog kojih je turistička ponuda u Glavnom gradu toliko siromašna.

„Tri decenije Glavni grad nije u stanju da revitalizuje i turistički iskoristi arheološko nalazište Duklja, koje godinama služi kao divlja deponija. Nijedan cent nije uložen u rekonstrukciju starog zatvora Jusovača ili tvrđave Lesendro, dok se jedan od najstarijih mostova – Tabački most, trajno uništio širenjem sa 5 na 9 metara, kako bi investitor dobio saobraćajnicu sa dvije trake. Tvrđava Depedogen na Sastavcima je uprkos smiješnim ulaganjima i dalje zapuštena, okolina Kaninog hotela „Podgorica“ trajno uništena, a od starog Kina Kultura više nema ni traga. Sada gradska uprava ucrtava Statisove objekte iznad Tupinog kluba ‘Galeb’, dok se godinama pokušava prodati i jedna od rijetkih predratnih zgrada u gradskom vlasništvu, objekat nekadašnje Podgoričke banke u Bokeškoj ulici“, ukazala je Radulović.

Ona je podsjetila da bi pokazivanjem elementarne volje i uz ne mnogo novca, Glavni grad „mogao značajno da poboljša uslove za sve turiste i obogati postojeću ponudu“.

„Jer ne možemo očekivati da se turisti rado vraćaju u naš grad, ako ih u ljetnjem periodu dočekuju aubusi stari i do 37 godina, bez bilo kakve klimatizacije na vrelim temperaturama. Sa druge strane, pravilnim pošumljavanjem autohtonih vrsti i uticanjem na mikro-klimu, temperatura u našem gradu bi se, u toku tih ljetnjih mjeseci, mogla značajno spustiti. A to ne možemo postići sječom drveća, betoniranjem Ribnice ili izlivanjem 150 hiljada kvadrata betona na prostoru Kasarne Morača i Njegoševog parka. Potrebna nam je ozbiljna, dugoročna strategija, koja će obuhvatiti razne segmente funkcionisanja lokalne uprave i koja će naš grad pretvoriti u daleko poželjniju turističku destinaciju“, ukazala je Radulović.