Preuzimanje Pink M-a samo jedan od poteza: KKR mijenja medijsku scenu regiona

Remote Control and Smart TV

Niz preslagivanja i akvizicija koje su se počele odigravati od posljednjeg Weekend Media Festivala, značajno mijenjaju izgled medijske scene u cijelom regionu.

Kako piše Indikator.ba, paralelno s globalnim promjenama medijskog tržišta mijenja se i regionalno te upravo svjedočimo možda najvećim promjenama koje bi mogle restrukturirati cijelo ovdašnje medijsko tržište.

Među spajanjima, saradnjama i preuzimanjima, najviše se ističe niz akvizicija američkog fonda KKR, vlasnika N1 televizije, koji bi svom portfoliju u Hrvatskoj uskoro mogao dodati i Novu TV.

U BiH i Crnoj Gori radi na preuzimanju Pinka, u Sloveniji Pop TV-a, dok je u Srbiji vlasnik vodećeg kablovskog operatera SBB, N1 televizije, Sport kluba i Granda.

Kupovinom televizija širom regiona, KKR dubinski mijenja TV scenu, ali snažno utiče i na ostale medije, telekom tržište, nezavisne produkcije, kablovske operatere pa možda čak i na politiku.

Iako vjerovatno najznačajniji akter promjena, KKR nije i jedini. Ne treba zaboraviti ni velike promjene u vlasničkim strukturama najvećih domaćih medijskih kuća koje su presložile tržište štampanih medija.

„Ove godine smo imali priliku pratiti značajne medijske akvizicije te nove saradnje koje snažno utiču na tržište u regionu. Do Weekenda očekujemo još zanimljivih događaja koja ćemo onda moći raspraviti i analizirati“, kazao je Nikola Vrdoljak, direktor programa.

Na panelu ‘Restrukturiranje medijskog tržišta’ Weekend Media Festival okupiće ključne ljude iz regiona kako bi objasnili i približili što se i zašto događa u preslagivanju medijske scene, što to znači za potrošače i daljnji razvoj medija.

Najveći regionalni komunikacijski festival ove se godine održava od 20. do 23. septembra, kao i uvijek u bivšoj fabrici duvana TDR u Rovinju.

maj 14, 2018 at 7:42 pm