Za Jadransko-jonski autoput možemo koristiti EU fondove

Podijeli

Nedavni samit EU-Zapadni Balkan, održan u Sofiji, aktuelizovao je projekat Jadransko-jonskog autoputa, koji bi Crnu Goru trebalo da poveže sa Zapadnom Evropom s jedne i s Albanijom i Grčkom s druge strane.

Iako u mnogim segmentima atraktivniji, Vlada Crne Gore je odlučila da prioritet bude gradnja autoputa od Bara do granice sa Srbijom, a najteža dionica od Smokovca do Mateševa je u fazi izgradnje. Vlada nije imala podršku za projekat Bar-Boljare, jer su i EU i njene banke, kao i MMF, smatrali i smatraju da se radi o neisplativom poslu koji je uz to i uzdrmao stabilnost javnih finansija.

Premijer Duško Marković je tokom samita u Sofiji najavio da će EU finansirati izgradnju Jadransko-jonskog koridora, veoma značajnog za crnogorsku ekonomiju, s obzirom da se sve više oslanjamo na to tržište. I iz vrha EU je potvrđena ta namjera, najavljujući bespovratnu pomoć od 190 miliona eura za 11 infrastrukturnih projekata, uključujući i taj autoput. Uz podršku drugih institucija, taj iznos bi mogao ići i na milijardu eura. O tome možete čitati detaljnije u posebnoj vijesti.

Makedonija već iskoristila EU fondove za autoputeve

Za razliku od autoputa Bar-Boljare, Brisel je spreman da pomogne Jadransko-jonsku saobraćajnicu. Prije svega zbog povezivanja djelova EU (Grčka sa Hrvaskom) ali i da demonstrira podršku budućem članstvu Crne Gore i ostalih zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Makedonija je nedavno završila trasu autoputa prema Grčkoj, a od 270 miliona eura, koliko je koštala izgradnja, čak 200 miliona obezbijeđeno je kroz IPA fondove. U pitanju je dionica Koridora 10, čija je gradnja počela 2012. godine a povezuje Makedoniju i Grčku. Ukupan autoput je dug 42 kilometra a osim IPA fondova, novac je obezbijeđen od Evropske investicione banke (EIB), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) a tek manji dio iz državnog budžeta.

Ovo bi mogao da bude i primjer crnogorskim vlastima kad počne planiranje gradnje Jadransko-jonskog autoputa, kako bi državni budžet, već dovoljno iscrpljen opterećenjem za autoput od Smokovca do Mateševa, ostao što više relaksiran.

Više o Jadransko-jonskom autoputu čitajte u posebnoj priči “Investitora”:

Jadransko-jonski autoput stigao do Čapljine. Kada će do Crne Gore?