Koliko je poskupilo gorivo od Nove godine

Podijeli

Divljanje cijena nafte na međunarodnim tržištima, prouzrokovano političkim tenzijama koje izaziva Trampova administracija, osjetilo se i u Crnoj Gori kroz značajno povećanje cijena goriva od Nove godine.

Crnogorski su vozači prvi “danak” poskupljenja platili već po Novoj godini, kroz povećanje poreza na dodatu vrijednost i akciza, da bi potom više cijene nafte dodale teret.

Najveći rast desio se cijeni Eurosupera 98, koji je početkom januara bio 8,46 odsto jeftiniji nego danas. Eurosuper 95 za pet mjeseci je poskupio 5,38 odsto dok su vozači dizela najmanje pogođeni poskupljenjima – 4,23 odsto.

Kada se u obzir uzmu cijene goriva s početka decembra prošle godine, poskupljenje je još osjetnije – Super 98 opet prednjači sa rastom od 10,15 odsto a slijede Super 95 koji je sada skuplji 7,03 odsto i Eurodizel sa 6,03 odsto poskupljenja.

Trenutne cijene eurosupera 95 i 98 iznose 1,37 eura, odnosno 1,41 eura a eurodizela 1,23 eura.

Aktuelne cijene važe do 29. maja, kada se radi novi obračun.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.