Jeftini krediti digli cijene stanova u Beogradu na 2.200 eura po kvadratu

Podijeli

Cijene u novogradnji koje su enormno visoke bez obzira na lokaciju doprinijele su da je prosječna cijena kvadratnog metra u Beogradu dostigla nevjerovatnih 2.200 eura, rekla je stručnjak za nekretnine Kaća Lazarević odgovarajući juče na pitanja Danasovih čitalaca na Facebooku.

Cijene su skočile nerealno, kako je rekla, prije svega, zbog povoljnih kredita sa niskim kamatnim stopama, zbog čega je odnos između ponude i potražnje mnogo veliki. Novogradnja je u Beogradu invazivno krenula, istakla je Lazarević, i zbog toga što ima jako mnogo kupaca koji ne pitaju koliko to košta, a u 90 odsto slučajeva su to mladi ljudi koji misle da u narednih 20 godina mogu da otplate kredit.


“Mladi traže novogradnju, sa garažom u zgradi, i stariji stanovi ih uopšte ne interesuju. To je za investitore bio razlog da dižu cijenu i oni su u periodu od godinu dana u vazduh podigli cijene”, napomenula je sagovornica Danasa.

Ona je naglasila kako je nekada lokacija bila prioritet, ali da to sada više nije slučaj.

“Imamo primjer da stan kod Novog groblja gde je cijena nekada bila do 1.200 ili 1.300 eura kvadrat, sada košta 1.800 i do 2.000 eura za kvadratni metar novogradnje i da se sve to proda. Mirijevo je skočilo u novogradnji do 1.300 ili 1.400 eura po kvadratu, Lekino brdo je bilo nekada 1.400 eura za kvadrat, sada je 2.000 eura i pritom ne možete da nađete stan”, istakla je Kaća Lazarević.

Za nju je, ipak, kako je rekla, najveći apsurd Novi Beograd, gdje cijena kvadratnog metra ide i do 3.000 eura, ali i Beograd na vodi, za koji je mnogo više zainteresovanih kupaca nego što stanova ima. Koliko će potrajati ovaj trend, kako je rekla, teško je prognozirati, ali činjenica je da su ovakve skokove cijena imali i u drugim zemljama Evrope, ali i da takav balon pukne kad tad, te da je samo pitanje vremena.

Na pitanje jednog od čitalaca Danasa na Facebooku kako će se kretati cijene stanova na Karaburmi, Lazarević je rekla da je to dio gradskog jezgra u kome su cijene prilično stabilne, te da nema podatak da u tom delu grada rastu cijene, ali zna da je promet vrlo veliki jer se uglavnom radi o manjim stanovima i nižim cijenama.

Lazarević je, između ostalog, rekla da joj nije poznato da li će biti ukinut PDV na stanove, ali i podsjetila da se on u većini slučajeva vraća kod kupovine prvog stana.

Razlog za skok cijena nekretnina u Novom Sadu, kako je rekla Kaća Lazarević, sličan je onome u Beogradu, a to je veliki broj novosagrađenih stanova, ali i to što je „potražnja mnogo veća nego što je ponuda”. Osim toga, kako je napomenula, očigledno je da se sada lakše i brže dolazi do lokacija i građevinskih dozvola, a da je i način izgradnje mnogo efikasniji nego prethodnih godina.

Na pitanje da li postoji nagovještaj da bi Narodna banka Srbije mogla da smanji neophodno učešće za stambene kredite, Lazarević je naglasila da banke određuju uslove za odobravanje kredita i da je prema njenom mišljenju 20 odsto ogroman iznos za nekoga ko kupuje stan, a ko ima još i troškove obrade kredita i prazan stan koji treba opremiti.