Radulović: NATO nam je povećao turistički promet

Podijeli

Crna Gora će ove godine prihodovati više od milijardu eura, odnosno, imaćemo povećanje od 12 do 15 odsto, tvrdi za CdM Žarko Radulović, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja.

On poručuje da se turizam razvija, sve smo bolji, turista je sve više.


“Vratili smo sva tržišta odakle su nam nekada stizali gosti. Zapadnu Evropu u punom kapacitetu, a sve to zahvaljući i NATO-u. Ne u bukvalnom smislu, ali u prenosnom da. Ne może NATO i nema tu snagu da naredi nekom turisti da ide ili ne ide negdje. Ali, za projsečnog Evropljanina, ili stanovnika planete, kad je neka zemlja članica NATO, to je njima znak da je tamo bezbjedno, da je tamo u redu, da tamo može da ide. Tako je sa turoperatorima, investitorima. Imamo enormno povećanje turista iz Turske, UAE, Kine, Irana, Izraela. Rusija i Ukrajina su na prošlogodišnjem nivou. Rast broja turista imamo iz Bjelorusije. Kada je riječ o platežnoj moći turista, ima svih kategorija. To je dobro. U ukupnom bilansu, država će zaraditi više od 12 do 15 odsto, što znači da ćemo premašiti milijardu”, istakao je sagovornik CdM-a.

Radulović je jasan, ovo je rekordna sezona, najbolja. Dodaje da se sezona produžila i da traje sedam, osam mjeseci.

Ima, kaže on, i poteškoća.

“Ima i političara koji daju takve izjave, da turisti nikad ne bi došli da čitaju takve izjave. Srećom, ne čitaju sve to. Imamo NVO koje isto to rade. Onda imamo poziciju koja sve predstavlja kao da živimo u najsrećnijoj zemlji na svijetu, a pritom imamo mnogo nedostataka”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, i ove godine veliki problem pravi Zakon o strancima.

“Strašan problem će da bude nedostatak radne snage. Već je sad to vidljivo golim okom, a tek nas čekaju muke. Buka, nečistoća, to su nam takođe problemi. Jer mi bi trebalo da angažujemo 650.000 čistača da bi sve bilo čisto”, zaključio je Radulović.