Forbes: Ovo je deset najjačih telekomunikacionih kompanija na svijetu

Podijeli

Na ovogodišnjoj listi najjačih telekom operatora na svijetu, koju tradicionalno pravi američki magazin Forbes, našlo se 54 kompanija, čija imovina je dostigla 3,4 triliona dolara a prošlogodišnji prihodi blizu 1,5 triliona dolara.

No uprkos ovim brojkama, dublji pogled govori o ranjivosti cijelog sektora – samo jedna petina od 25 najvećih telekomunikacionih kompanija uspjela je da popravi rezultat u odnosu na prethodno istraživanje koje je uzelo u obzir rezultate prodaje, dobiti, vrijednosti imovine i tržišnu vrijednost.


Najveća svjetska telekomunikaciona kompanija je američki AT&T, ali je u indexu Global 2000 pao za četiri boda, nakon što je objavio 2 odsto slabije godišnje prihode, koji su iznosili 161 milijardu dolara. Kompanija sa sjedištem u Dalasu, sa svojim podružnicama DirecTV i Cricket Wireless, prošle godine uspio da ostvari profit od oko 30 milijardi dolara dobiti – ali je ostao i bez 20 milijardi dolara u posljednjem kvartalu, zahvaljujući poreskoj reformi koju je uveo Donald Tramp.

Forbes piše da AT&T nije sam u globalnoj igri za što veći komad na tržištu. I ostale velike kompanije pokušavaju da kroz velika spajanja pokušavaju da spriječe zastoj poslovanja. Drugi na listi najjačih je Verizon iz Njujorka završio je u junu 2017. preuzimanje Yahoo-a, vrijedno 4,5 milijardi dolara.

Prema izvještaju Charles Schwab-a, objavljenom u maju 2018, telekomunikacijski sektor pokušava pomiriti smanjenje profitne marže u visoko-troškovnom okruženju, gdje se rastući troškovi kombinuju s velikim opterećenjem duga koji su među najvišim nefinansijskim sektorom – uprkos povećanju bežične potražnje.

Priča je ista i za ostale kompanije. China Mobile Limited i većinski SoftBank Corp, u većinskom vlasništvu kompanije Sprint, zauzimaju treće i četvrto mjesto na listi najvećih telekom operatora i obje su imale udarce – China Mobile je u aprilu zabilježio pad broja 4G pretplatnika, što analitičari objašnjavaju sazrijevanjem tamošnjeg tržišta. U međuvremenu, ostaje nejasno da li će nastojanja Sprinta za konsolidacijom s kolegama iz američkog bežičnog titana T-Mobile-a, s kojima su se spojili, biti uspješna.

Japanski Nippon Telegraph i Telephone zaokružuju prvih 5 i pali su u odnosu na izvještaj iz prošle godine. Prvi, bivši monopolista u državnom vlasništvu, ostvario je prihode od oko 105 milijardi dolara, jer je konkurencija smanjila tržišni udio kompanije i rast dobiti.

Kasnije ove godine, S&P će predstaviti svoj novi sektor u kojem će telekomunikacione divove grupisati sa kompanijama poput Netflixa, Alphabeta i Facebooka. Ali bez obzira na grupisanje, najveće telekomunikacione kompanije na svijetu su nesumnjivo snaga na koju treba računati.

Slijedi popis najvećih telekomunikacionih kompanija i njihove osnovne performanse

1. AT&T | SAD

Prihodi od prodaje: $159 milijardi
Profit: $31 milijardi
Imovina: $446 milijardi
Tržišna vrijednost: $198 milijardi

2. Verizon Communications | SAD

Prihodi od prodaje: $128 milijardi
Profit: $31 milijardi
Imovina: $265 milijardi
Tržišna vrijednost: $201 milijardi

3. China Mobile | Kina – Hong Kong

Prihodi od prodaje: $109 milijardi
Profit: $17 milijardi
Imovina: $234 milijardi
Tržišna vrijednost: $193 milijardi

4. SoftBank | Japan

Prihodi od prodaje: $83 milijardi
Profit: $9 milijardi
Imovina: $293 milijardi
Tržišna vrijednost: $85 milijardi

5. Nippon Telegraph & Telephone | Japan

Prihodi od prodaje: $105 milijardi
Profit: $8 milijardi
Imovina: $191 milijardi
Tržišna vrijednost: $96 milijardi

6. Deutsche Telekom | Njemačka

Prihodi od prodaje: $85 milijardi
Profit: $4 milijarde
Imovina: $179 milijardi
Tržišna vrijednost: $81 milijardi

7. Telefónica | Španija

Prihodi od prodaje: $60 milijardi
Profit: $3 milijarde
Imovina: $141 milijardi
Tržišna vrijednost: $51 milijarda

8. KDDI | Japan

Prihodi od prodaje: $45 milijardi
Profit: $5 milijardi
Imovina: $62 milijarde
Tržišna vrijednost: $66 milijardi

9. China Telecom | Kina

Prihodi od prodaje: $54 milijarde
Profit: $3 milijarde
Imovina: $102 milijarde
Tržišna vrijednost: $39 milijardi

10. Orange | Francuska

Prihodi od prodaje: $46 milijardi
Profit: $2 milijarde
Imovina: $116 milijardi
Tržišna vrijednost: $48 milijardi