Haos u taksi prevozu u Budvi i ove sezone

Podijeli

Predsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore Borislav Pavlović ponovo se obratio premijeru Dušku Markoviću, istakavši da je haos u auto-taksi prevozu sve veći kako se bliži turistička sezona.

On je poručio da više ne mogu da čekaju, te da je uzrok toga upravo ignorisanje njihovih problema od nadležnih organa, a naročito nerada lokalnih uprava, pišu Dnevne novine. Ističe da do sada nije realizovan dogovor da se formira radna grupa, koja bi rješavala dugogodišnje nagomilane probleme u auto-taksi prevozu. Na ovaj način, kako kaže, problemi su samo produbljeni, a sezona se bliži i ne nazire se rješenje.


“Ne možemo reći da je do sada urađeno nešto pozitivno ili negativno, ali reakcija je neophodna, jer su veliki problemi u ovoj branši i to se mora rješavati. Premijer je rekao da će biti formirana radna grupa, pozivajući na strpljenje, ali problemi su toliko veliki da nemamo mnogo strpljenja”, kazao je Dnevne novine Pavlović.

Poreska uprava je, kako kaže, obavezala privredna društva na korišćenje fiskalnih registar kasa, koja su 12 godina tako radila, ali da je Ministarstvo finansija to blokiralo iz samo njima znanih razloga. Ističe da su Ministarstvo saobraćaja i Poreska uprava pokazali korektnost u razgovorima. Ipak, filijale poreskih uprava ne rade posao kako treba.

“Imam 1.270 eura zaduženja poreza, dok kolega u Podgorici ili nekim drugim gradovima ima 650 eura, a oporezovani smo isto, jer smo ‘paušalci’. Nedavno smo, kolege i ja, dobili kaznu od 1000 eura, jer nijesmo platili akontaciju poreza u iznosu od 80 eura. Najgore je što one, koji godinama pljačkaju državu, radeći nelegalno, niko ne kažnjava”, istakao je Pavlović.

Problem je evidentan i u glavnom gradu gdje privredna društva sa više od 50 vozila imaju svega jednog zaposlenog radnika zvanično, a da, kaže Pavlović, niko ne reaguje na takav podatak, navodeći da je jasno da je tu u pitanju milionska utaja poreza.

On ističe da se u glavnom gradu izdaju i švercovane “TX” tablice, te da se na ulicama čak mogu vidjeti i “TXA” tablice, što je suprotno donesenom zakonu.