Devet pravila za ispravno mjerenje krvnog pritiska kod kuće

Podijeli

Najviše ljudi u Crnoj Gori umire od kadrdiovaskularnih bolesti, koje su uglavnom povezane s visokim krvnim pritiskom, pokazali su podaci objavljeni na sajtu “Naš svijet u podacima” a koji se bavi istraživanjem i prikupljanjem podataka o različitim parametrima stanovništva širom svijeta.

Visoki krvni pritisak zovu “tihi ubica”, zbog toga što osoba godinama može imati hipertenziju bez očiglednih simptoma.

Kada ste posljednji put mjerili krvni pritisak? Da li to radite kod kuće ili idete svom ljekaru? Ili oboje?


Mjerenje pritiska kod kuće ne može se uporediti s očitanjem kod vašeg ljekara, jer su njihovi profesionalni uređaji mnogo precizniji. To međutim ne znači da biste trebali odustati od samostalnog mjerenja. Naime, u različitim uslovima mogu nastati različiti rezultati mjerenja pritiska. Kod kuće smo opušteniji i mirniji, što će vjerovatno rezultirati nižim rezultatom.

Važno je znati: visok krvni pritisak obično je bolest sama za sebe. Samo pet odsto oboljelih ima visok pritisak kao posljedicu neke druge bolesti.

Prema standardnoj preporuci, prosječan bolesnik s povišenim pritiskom trebalo bi da mjeri dva do tri puta sedmično u različito vrijeme. Nakon razdoblja između šest i osam sedmica moguće je donijeti zaključak o kretanju pritiska.

Uobičajena klasifikacija brojčane vrijednosti krvnog pritiska, uprkos različitim teorijama posljednjih godina, izgleda ovako:

Stanje pritiska je optimalno ako je sistolički pritisak manji od 120, a dijastolički manji od 80.
Stanje pritiska je normalno ako je sistolički manji od 130, a dijastolički manji od 85.
Stanje pritiska je granično ako sistolički iznosi između 130 i 139, a dijastolički između 85 i 89. U tom slučaju ponovno ga kontrolišite kroz jednu godinu.

Prvi nivo hipertenzije podrazumijeva sistolički pritisak između 140 i 159, a dijastolički između 90 i 99. Preporučuje se kontrola za dva mjeseca.

Drugi nivo hipertenzije podrazumijeva sistolički pritisak između 160 i 179, a dijastolički između 100 i 109. U tom slučaju biste trebalo da kontrolišete pritisak kod ljekara za jedan mjesec.
Treći nivo hipertenzije podrazumijeva sistolički pritisak od 180 na više i dijastolički od 110 na više. Preporučuje se ljekarska pomoć za jednu sedmicu.

Kako sami možete izmjeriti krvni pritisak?

Savjete kako pravilno izmjeriti krvni pritisak donosi Ana Puljak, dr. med, spec. javnog zdravstva, upravnica zagrebačkog Centra za promociju zdravlja:

1. Opustite se. Mirno sjedite sa stopalima na tlu;

2. Temperatura u prostoriji u kojoj mjerite krvni pritisak ne smije biti ni previsoka ni preniska;

3. Ruka na kojoj mjerite krvni pritisak mora biti položena na tvrdu podlogu i u nivou srca;

4. Pripazite da je kaiš za mjerenje odgovarajuće dimenzije i da je pravilno postavljen (noviji uređaji imaju indikator ako kaiš nije pravilno postavljen, što olakšava cijeli postupak);

5. Prije mjerenja nemojte pušiti ni piti crnu kafu;

6. Ako uzimate terapiju, krvni pritisak mjerite prije i nakon uzimanja terapije;

7. Mjerite pritisak najmanje u dva navrata u jednom danu (ujutro i naveče). Svaki put izmjerite pritisak dva puta s razmakom od tri do pet minuta između mjerenja;

8. Zapisujte vrijednosti krvnog pritiska kako biste mogli izračunati srednju vrijednost kroz odgovarajući period;

9. Stanje krvnog pritiska određuje se računanjem prosječne vrijednosti kroz određeni vremenski period (mjesec dana), ako ne postoji potreba za odlaskom ljekaru prije, radi izmjerenih visokih vrijednosti (2. ili 3. nivo hipertenzije).

Ipak ne zaboravite da je najsigurnije i najtačnije mjerenje ipak ono koje obavlja vaš izabrani ljekar.

* Za potrebe teksta korišćen materijal s portala Ordinacija.hr