Porodica Beneton izgubila dvije milijarde eura za samo nedjelju dana

Podijeli

Imovina porodice Beneton, jedne od najbogatijih u Italiji, u samo sedam dana istopila se za dvije milijarde dolara zbog katastrofe u Đenovi, kada je rušenje mosta Morandi odvelo u smrt 43 ljudi.

Edizione Holding u vlasništvu Benetona posjeduje trećinu dionica kompanije Atlantia čija je podružnica “Autostrade per l’Italia” koncesionar kobnog mosta.

Radi se o pojedinačno najvećem ulaganju Benetona koje čini više od trećine njihove imovine od 13,3 milijarde dolara, pokazuju podaci Bloombergovog indeksa milijardera.

Nakon tragedije u Đenovi i vladinih prijetnji da će Autostradi uzeti koncesiju i debelo je kazniti, cijena dionica Atlantije pala je 26 odsto, na najniži nivo u četiri godine.

Inače, porodica Beneton ponudila je pomoć porodicama žrtava i podržala sanaciju saobraćajnica oštećenih u rušenju mosta, prenosi Poslovni dnevnik.

Osim toga, Autostrade je osnovala fond s 500 miliona eura za odštetu porodicama nastradalih i obnovu infrastrukture.

Iako su najpoznatiji po tekstilnoj industriji, taj segment čini tek desetinu ulaganja porodice Beneton.

Osim dionica Atlantije, Edizione Holding drži ukupno 9,3 milijarde dolara vrijedne dionice kompanija izlistanih na berzi. Tako, na primjer, posjeduju 29,9 odsto dionica španskog telekoma Cellnex kao i tri odsto udjela u osiguravačkoj kući Generali.

Raznolika ulaganja dovela su ih među najbogatije italijanske familije. Od Benetona je bogatija samo porodica Ferrero i osnivač Luxotice, Leonardo del Vecchio.