Svako drugo radno mjesto u Njemačkoj popunili stranci

Podijeli

Svaki drugi posao otvoren u Njemačkoj popunjava stranac, saopštila je Federalna služba za zapošljavanje.

Broj registrovanih osoba u julu ove godine iznosi oko 700 hiljada više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju statistički podaci. Od te cifre, Nijemci su popunili 330 hiljada radnih mjesta, a stranci – 370 hiljada.

Sveukupno, trenutno ima oko 1,5 miliona registrovanih zaposlenih iz Istočne Evrope u Njemačkoj, uključujući 422 hiljade Poljaka i 349 hiljada Rumuna.

Ove cifre uključuju samo one zaposlene koji plaćaju punu socijalnu i penziijsku obavezu i poreze. Iz Grčke, Italije, Portugala i Španije, u Njemačkoj je zaposleno ukupno 614.000 ljudi. Među izbjeglicama, kao zaposleni registrovano je samo 327 hiljada ljudi.

Njemačka se već godinama suočava sa silaznim trendom stope nataliteta i starenjem stanovništva, pa održavamje u životu najveće evropske ekonomije zahtijeva stalan tok svježe radne snage.

Ministar rada Hibertus Heil za FAC je rekao: “Bez slobode kretanja radnika u Europi, bili bismo u vrlo teškom položaju za neke profesije”.

Heil je pozdravio nedavno usvojeni zakon o ažuriranju njemačkog zakona o imigraciji. “Zakon predstavlja veliki društveni i ekonomski napredak koji niko ne može vrati nazad”.

Zakon, između ostalog, kojim se rangiraju i ponude za rad i finansijsku sigurnost imigranata iz zemalja izvan EU, u skladu sa nivoom obrazovanja, dobi i jezikom. Cilj je privući obučene radnike da održe konkurentnost njemačke privrede, navodi DW.