Njemačka ekonomija usporava

Podijeli

Nema naznaka “zlatnog oktobra”: u njemačkoj ekonomiji je više neizvjesnosti nego što je bilo ranije. Indeks poslovne klime Ifo je pao sa 103,7 na 102,8 poena, prema Institutu Ifo u Minhenu, prenose agencije.

Barometar koji se puno reklamira, oslanja se na mjesečnu anketu od oko 9.000 menadžera.
Indeks Ifo u oktobru pao je u odnosu na očekivanja: ekonomisti su očekivali samo prosječan pad na 103,0 poena.

“Globalna neizvjesnost usporava njemačku ekonomiju”, rekao je predsjednik Ifo Clemens Fuest. Ekonomista Thomas Gitzel kaže da teški pregovori o Brexitu i brige o italijanskom javnim finansijama “diraju duše poduzetnika”: “Njemačka ekonomija klizi u slabiju fazu”.

“Bio je to hladan tuš”, sumirao je glavni ekonomista u Commerzbank Jorg Kramer svoje prvi utiske o podacima Ifo. “Nakon što je indeks menadžera nabave jučer iznenađujuće pao, Ifo poslovna klima takođe je značajno opala. “Postoje rizici za naše prognoze rasta – i za Njemačku i eurozonu”.

Zapravo, menadžeri su manje zadovoljni poslovnom situacijom nego što su bili mjesec dana ranije. Izgledi za narednih šest mjeseci su takođe pesimistični. U proizvodnom sektoru sentiment je značajno opao. Slabosti prevladavaju uglavnom u automobilskoj industriji, koja se bori sa konverzijom na novi izduvni standard WLTP.