Rasplet za Meljine: Na pomolu sudsko poravnanje Kneževića i Vlade

Podijeli

U toku su pregovori o rješenju za Bolnicu Meljine i na dobrom smo putu da napravimo sudsko poravnanje sa Vladom. Atlas banka je najveći dio aktivnosti koje joj je propisala Centralna banka već ispunila i nastaviće sa jačanjem poslovnih pokazatelja, kazao je u intervjuu Pobjedi predsjednik Atlas grupe Duško Knežević.

“Privatizacija u kojoj je učestvovala Atlas grupa bila je ispravna i legitimna. Nesređeni imovinski procesi, finansijska kriza, neusaglašenost lokalne i centralne administracije, birokratizam i namjere interesnih grupa onemogućavali su realizaciju tih projekata u prethodnom periodu. Vjerujemo da se sada stiču uslovi za to”, kazao je Knežević odgovarajući na pitanje da li će naći rješenje za Meljine.

Atlas banka je, ističe, u proteklom periodu bila predmet redovnih sveobuhvatnih kontrola od strane regulatora, što je banka prepoznala prvenstveno kao oblik veoma korisne saradnje.

“Iskustvo sa supervizorima Centralne banke bilo je veoma pozitivno jer su uvijek pokazivali visok nivo stručnosti i kooperativnosti. Likvidnost banke je stabilna, jer i dnevni i dekadni pokazatelji prelaze propisani regulatorni nivo. Najveći dio aktivnosti koje je banci propisala Centralna banka već je ispunjen. Banka će nastaviti sa jačanjem svojih poslovnih pokazatelja. Nastaviće sa jačanjem njenog adekvatnog kapitala, unapređenja kvaliteta plasmana, poboljšanja naplate potraživanja i jačanja tržišne pozicije”, rekao je Knežević.

Osvrnuo se i na istrage protiv kompanija koje imaju račune sa Atlas bankom, ističući da su apsolutno spremni da sarađuju i pruže stručnu pomoć oko utvrđivanja eventualnih nepravilnosti u poslovanju e-commerce klijenata banke.

“S obzirom na to da se radi o djelatnosti e-komerca, koja predstavlja trgovinu preko interneta, polazim od pretpostavke da materija tog biznisa nije poznata čak ni nadležnim i regulatornim organima, a da ne govorimo o tome koliko je nepoznata široj javnosti i svima koji nijesu aktivni učesnici tog biznisa. U pronalaženju rješenja za ovu i sličnu situaciju, uvijek je dobro oslanjati se na iskustva država koje su u ranijem periodu bile u fazi u kojoj je Crna Gora sada. Generalno, smatramo da treba biti oprezan u tretmanu investitora jer postoji mogućnost da se među krugovima ozbiljnih i zainteresovanih investitora za Crnu Goru stekne loša reputacija Crne Gore u smislu tretmana investitora, što bi moglo da proizvede loš marketing”, poručio je predsjednik Atlas grupe.