Žugić: Nema mjesta panici zbog privremene uprave u Atlasu i IBM-u, cilj je zaštita depozita

Podijeli

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić, kazao je danas da je cilj uvođenja privremene uprave u Atlas i IBM banku bio zaštita deponenata i povjerilaca. On je poručio da su svi klijenti sa depozitom od jednog do 50.000 eura potpuno zaštićeni, te da će biti isplaćeni nakon isteka moratorijuma od 45 dana.

CBCG privremenom upravom, tvrdi Žugić, pokušava da oporavi te dvije banke i vrati ih na „zdrav kolosjek”, javlja Portal Analitika.

„Ova mjera ne znači ni stečaj ni likvidaciju, već oporavak ove dvije finansijske institucije. Nema mjesta panici. Svi deponenti sa depozitom od jednog do 50.000 eura su bezbjedni, i biće isplaćeni kad istekne moratorijum”, istakao je guverner na konferenciji za medije i dodao da 560 klijenata ima preko 50.000 eura u ove dvije banke.

On tvrdi da uvođenje privremene uprave u Atlas banku nema veze s istragom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje je prošle sedmice podnijelo krivične prijave zbog pranja novca u iznosu većem od pola milijarde eura.

„Dva ekstremna slučaja su se desila, zbog kojih je uvedena privremena uprava. Prvo, pad garancije od 15 miliona eura koje nije bilo u poslovnim knjigama Atlas banke, a drugo je blokada od 63 miliona eura od nadležnih državnih institucija“, naglašava guverner.

Žugić navodi da je CBCG imala konsulatacije sa Svjetskom bankom (SB), iz koje im je, kaže, saopšteno da su uradili „impresivne stvari“.

Guverner smatra da privremena uprave neće negativno uticati na ostatak bankarskog sektora.

„Taj rizik, s makro aspekta, je iza nas. Juče smo uveli moratorijum, i imaćemo jasan odgovor na sve dileme uskoro. Sve zarade, penzije, socijalna davanja, studentski krediti i štete koje se tiču zdravlja biće isplaćivani uredno“, istakao je Žugić i dodao da nema mogućnosti za skraćenje moratorijuma.

Više klijenata Atlas banke, koji su trenutno u inostranstvu, žalilo se našem portalu da ne mogu da podignu novac s bankomata jer su im kartice blokirane. Žugić kaže da će i oni moći da raspolažu svojim novcem nakon isteka moratorijuma.

„Ako dozvolimo kartice, oni će da nam uzmu novac sa drugih banaka, i onda je to kreiranje još veće dubioze“, podvlači guverner.

Upitan zašto CBCG nije ranije najavila da će uvesti privremenu upravu u dvije banke, guverner je rekao da bi to izazvalo stampedo.

„Time ne bi ugrozili samo bankarski sektor, već i finansijski sistem“, smatra on.