Pouke slučaja “Telekom Albanija”: Politika na Balkanu i dalje jača od biznisa

Podijeli

Vijest da će Telekom Albanija (TAL) biti prodat bugarskoj kompaniji Vivacom, iako je Telekom Srbija, preko crnogorske ćerke-firme M:tel, dala finansijski najbolju ponudu od 60 miliona eura, nije iznenađenje ako se zna kako stvari na Balkanu funkcionišu.

Dosadašnji vlasnik Telekom Albanije je njemački Deutsche Telekom koji je očigledno bio pod velikim pritiskom vlasti u Tirani da ne kompaniju ne prepuste srpskom operatoru zbog straha od političkog uticaja. To predstavnici albanskih vlasti nijesu ni krili, javno saopštavajući da takva prodaja nije prihvatljiva zbog “mogućih reakcija političke prirode”.

Miješanje politike u poslovne tokove nije ništa neobično za Balkan, gdje politički interesi preovlađuju u svim značajnijim procesima.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savič kazao je ranije za beogradski Danas da slobodno tržište funkcioniše samo u idealnim uslovima ali kada god dođe do neke krizne situacije političari se miješaju i mehanizme njegovog funkcionisanja.

“Imali smo taj primjer kada je počela svetska ekonomska kriza prije desetak godina. Tada su razvijene zemlje kršeći sva tržišna pravila pumpale novac u određene firme ne bi li ih spasle propadanja. Sada pak imamo slučaj da se Rama miješa u funkcinisanje slobodnog tržišta proklamujući da Telekom Srbije nikako ne smije da postane vlasnik Telekoma Albanija. Sasvim je jasno da on to radi da bi pridobio naklonost birača, odnosno da stiče jeftine političke poene na račun te izjave a koja definitivno predstavlja miješanje politike u ekonomska pitanja”, navodi sagovornik beogradskog lista.

On dodaje da je oštar stav premijera Edija Rame o neprihvatljivosti da Njemci prodaju kompaniju kome oni žele, paradoksalan, apsurdan i nelogičan, jer vlasnik tamošnjeg Telekoma nije albanska država već njemački poslodavac.

“Šta ako vlasnik njemačkog većinskog kapitala prihvati tendersku ponudu Srbije koja je najpovoljnija. Kako onda Edi Rama misli da spriječi tu prodaju i na osnovu kojih mehanizama? Takođe, u slučaju da Deutsche telekom ipak prihvati sugestije Tirane po ovom pitanju, Srbija dobro treba da se zamisli da li joj je Njemačka iskren prijatelj ili ne”, ističe Savić.

Ko je Vivacom

Novi vlasnik TAL-a, Vivacom, trenutno je najveća bugarska telekomunikaciona kompanija, koja je u 2017. godini ostvarila prihod od 455 miliona eura i dobit od 165 miliona eura.

Nije objavljeno koliko su ponudili za albanski telekom.

Nakon Ruseva, drugi najvažniji dioničar u Vivacomu je albanski investitor Elvin Guri, koji već 20 godina živi u Bugarskoj. Guri, koji je radio kao bankar, osnivač je i direktor River Sticksa, koji više od 20 godina ulaže u nekoliko zemalja u regionu, ali i izvan njega. Informacije o ulasku Vivacoma u TAL za Top Cannel indirektno je potvrdio i sam Guri.

“Dugo sam razmišljao o ulaganju u Albaniju. Već 27 godina ja sam van zemlje, mislim da je moralna obaveza pronaći načine i sredstva za ulaganje u moju zemlju. Danas je Albanija mirna i atraktivna destinacija za ulaganja, posebno za nekoga poput mene”, rekao je Guri.

Odluka o prodaji Telekoma Albanije donesena je nakon smanjene dobiti zbog malog tržišta, kao i drugih problema vezanih za poslovnu klimu.

Prodajom kompanije postoji rizik da će 400 zaposlenika izgubiti posao, zbog čega je Sindikat zaposlenih zatražio od Vlade premijera Edi Rame da pripremi strategiju za njihovo zapošljavanje prije realizacije kupoprodajnog ugovora.