Tri slovenačke banke na meti Miodraga Kostića

Podijeli

AIK banka Miodraga Kostića službeno je premašila prag za preuzimanje u slovenačkoj Gorenjskoj banci.

Zakon o akviziciji zahtijeva od društva da najavi namjeru preuzimanja banke u roku od tri radna dana. Ako to ne učine, biće kažnjeni sankcijama. Agencija za tržište hartija od vrijednosti (ATVP) moraće da donese odluku po kojoj će glasačka prava u Gorenjskoj banci mirovati.

Prema informacijama Siol.neta, AIK banka je posljednjih dana kupila veći udio dionica Gorenjske banke i prema posljednjim podacima drži 33,82 posto svih dionica. To je premašilo prag preuzimanja postavljen na jednu trećinu ukupnog broja dionica, javlja SEEbiz.

Prema neslužbenim podacima, Kostić je dao najveću neobvezujuću ponudu za Abanku, koju bi država trebalo da proda u skladu s obavezama prema Evropskoj komisiji u prvoj polovini ove godine. Proces prodaje vodi SDH na čelu s Lidiom Glavinom.

Ponuđena je i neobvezujuća ponuda za kupovinu i slovenačke kompanije Heta Asset Resolution, loše banke nekadašnje Hypo Alpe-Adria-Banke u Sloveniji. U tom procesu otkriveno je da Heta kupuje sredstva od AIK banke i Gorenjske banke, koja je ujedno i banka u kojoj je službeno drži tek trećinu dionica.

U prodaji je kreditni portfelj u iznosu od 551 milion eura i portfelj od nekoliko hiljada nekretnina u vrijednosti od 110 miliona eura. Prema informacijama Siol.neta, za slovenački portfelj, Austrijanci očekuju ponude u vrijednosti od 175 do 200 miliona eura.