Poslovni anđeli pomažu da ideja postane biznis

Podijeli

Put od biznis ideje do realizacije često je trnovit. Mnogi od onih koji su se odvažili da uđu u privatne vode sočeni su s nedostatkom novca. Tu im mogu pomoći poslovni anđeli – uspješni pojedinci ili firme koje su spremne da investiraju svoj novac i znanje, a za uzvrat će tražiti udio u profitu ili biznisu.

Iako je taj model poslovanja odavno poznat u svijetu, u Crnoj Gori i na Balkanu je tek u povoju. Zato je sa Svjetskog foruma biznis anđela u Istanbulu, kako javlja Biljana Rovčanin, poručeno da je tradicionalno poslovanje neophodno prilagoditi modernim biznis tokovima, javlja RTCG.

Turistička ponuda Crne Gore na jednom mjestu, odnosno web platform. To je biznis ideja 22-godišnjeg Čedomira Dragićevića iz Podgorice. Za njenu realizaciju Čedomir ne želi da se kreditno zadužuje, već će pokušati da investitora nađe na Forumu poslovnih anđela u Istanbulu. Objašnjava i zašto.

“Imamo određeno mentorstvo od ljudi koji investiraju, to su naši kauflanderi koji nas neki način mentorišu, na koji način da što bolje uđemo na tržište, da ostvorimo našu ideju i održimo profitabilnom, dok na neki način krediti, banke bi dali novac i sve ostao bi na vama, samo investiranje i samo vraćanje kredita”, kazao je Čedomir.

Poslovni anđeli ulažu u industrije i sektore u kojima i sami imaju iskustva. Možete pregovarati o iznosu investicije, kao i o procentu profita koji ćete dijeliti, ali najvažnije je da im ponudite inovativnu ideju.

Bajbars Altunaš kazao je da su prošle godine Poslovni anđeli investirali u cijelom svijetu skoro 36 milijardi eura.

“Najveći dio tih investicija bio je u IT sektoru. Očekivanja su da će ove godine investicije dostići 50 milijardi eura”, rekao je on.

Da bi dio tih investicija stigao i na Balkan, kako je poručeno se skupa, preduzetnici ovog regiona moraju tradicionalno poslovanje prilagoditi modernim biznis tokovima. Važnu ulogu u tome imaju i regionalne mreže Poslovnih anđela.

Leonid Nakov, predsjednik Mreže poslovnih anđela iz Makedonije kaže: “Da mi praktično uvećamo fondove iz kojih će domaći investitori finansirati u biznis ideje koje su u početnoj fazi razvoja i da se ubrza proces transfera iskustava iz država gde to funkcioniše”.

Ne postoji jedinstven recept za uspjeh u biznisu. To su i ovdje u Istanbulu potvrdili poznati i dokazani preduzetnici iz svih krajeva svijeta. Oprobali su se, kažu, u mnogim poslovima, a najbolje rezultate ostvarili su samo u onima u kojima su bili spremni da se svakodnevno prilagođavaju i usvajaju nova znanja i vještine.