euro, money, wallet, novčanik, novac

Prosječna plata u januaru 513 eura

Podijeli

Prosječna neto zarada u januaru 2019. godine u Crnoj Gori zadržala se na 513 eura, koliko je iznosila i u prethodnom mjesecu. U odnosu na januar prošle godine veća je 0,4 odsto.

Prosječna januarska bruto plata iznosila je 771 eura, saopšteno je iz Monstata.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u januaru 2019. godine u odnosu na decembar 2018. godinu zabilježile pad od 0,3 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 0,3 odsto”, pojasnili su iz crnogorske statističke kuće.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u januaru 2019. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (4,2 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (3,7 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (tri odsto), Informisanje i komunikacije (2,4 odsto), Snabdijevanje električnom energijom (1,5 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (1,3 odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (1,1 odsto), Državna uprava i odbrana (0,8 odsto).

Pad je zabilježen u sljedećim sektorima: Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (9,4 odsto), Građevinarstvo (5,2 odsto), Usluge smještaja i ishrane (3,7 odsto), Poslovanje sa nekretninama (3,3 odsto), Obrazovanje (1,2 odsto), Vađenje ruda i kamena (jedan odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom (0,8 odsto), Saobraćaj i skladištenje (0,7 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (0,5 odsto) i Trgovina na veliko i malo (0,3 odsto).

Čitajte i:

Evo zašto nam Monstat ne računa medijalnu, već prosječnu platu