Svijet dobija novog milijardera

Podijeli

Osnivač azijskog Sea, Forest Li uskoro bi se mogao uvrstiti na listu svjetskih milijardera.

Svoju novu ‘titulu’ ovaj 41-godišnji preduzetnik može zahvaliti istorijskom rastu dionica svoje kompanije. Naime, u četvrtak na njujorškim berzama dionice Sea zabilježile su rast od 35 odsto, što je ovom preduzetniku koji je vlasnik tek 13,8 odsto dionica donijelo zaradu od gotovo milijardu dolara.

Dobrim poslovnim rezultatima kompanije prije svega doprinijela je sve veća popularnost njihove najpoznatije mobilne igre Free Fire koja trenutno broji više od 350 miliona registrovanih korisnika širom svijeta. Uz to, ova igra bila je četvrta najskidanija na Apple i Google trgovini, piše Bloomberg, prenosi Novac.hr.

Li je svoju kompaniju sa sjedištem u Singapuru osnovao još 2009. godine. Ona se tada bavila isključivo proizvodnjom videoigara. Danas, deset godina kasnije, glavno poslovanje firme i dalje čine mobilne i video igre, no svoje poslovanje proširili su i na ostale tehnološke grane.

Tako ovaj najveći sjeveroistočni azijski servis za videoigre u svom portfelju danas broji još tri odsjeka: Garana – servis online video igara, Shopee – specijalizovan za e-commerce poslovanje i AirPay – odsjek za digitalno plaćanje.

Planetarni uspjeh kompanija prije svega može zahvaliti svom najvećem investitoru Tencentu, koji je ujedno investirao i u danas jednu od najpoznatijih i najtraženijih video igara Fortnite.

Inače, Li je proglašen za jednog od influencera IT svijeta koji je Singapur stavio na svjetsku gaming mapu, a 2018. godine uvršten je i na listu 50 najbogatijih ljudi iz Singapuru.

Na 42. mjesto te liste završio je nakon što je u oktobru 2017. godine stavio dionice kompanije na njujoršku berzu.