Investitori u nekretnine postaju oprezniji

Podijeli

Investitori u nekretnine postaju sve oprezniji zbog zabrinutosti oko političke neizvjesnosti, trgovinskih ratova i sve sporijeg ekonomskog rasta na ključnim tržištima širom svijeta, navodi se u globalnom izdanju Emerging Trends in Real Estate® za 2019. godinu

U pitanju je godišnji izvještaj koji prati stavove ulagača u nekretnine, a koji zajednički objavljuju Urban Land Institute (ULI) i PwC.

“U izvještaju se navodi kako se ulagači pokušavaju zaštititi od takvih kretanja, istovremeno revidirajući tradicionalne poslovne i valuacione modele, odgovarajući time na promjenjive zahtjeve potrošača, piše SEEbiz.

Globalni izvještaj Emerging Trends koje je objavljeno na konferenciji MIPIM-u u Kanu bazira se na nedavno sprovedenim intervjuima s gotovo 30 globalnih lidera iz sektora nekretnina i na odgovorima hiljada ispitanika koji su komentarisali zaključke izdanja za Sjevernu Ameriku, Evropu i regiju Azije i Pacifika za 2019. godinu, objavljene krajem prošle godine.

Uprkos zabrinutosti oko globalne ekonomske perspektive, ispitanici ukazuju na to da i dalje postoje pozitivne naznake u sektoru nekretnina u 2019. godini. Vjeruju da će odluka američkih Federalnih rezervi o zaustavljanju rasta kamatnih stopa, uz niže nivoe dužničkog finansiranja i manju ponudu nekretnina na većini tržišta u svijetu (u poređenju sa zadnjim fazama posljednjeg pozitivnog ciklusa), ublažiti učinke usporavanja.

Istraživanje ukazuje na višestruke promjene koje nadilaze tradicionalne ekonomske faktore koji će i dalje pogađati sektor nekretnina u svim industrijskim ciklusima.

Ovo uključuje:

Ubrzano zastarijevanje nekretnina, koje predstavlja sve veću brigu vlasnicima imovine širom svijeta, propraćeno brzim promjenama na području tehnologije, demografije i društvenih normi, kao i pojačan naglasak na rizike za nekretnine povezane s klimatskim promjenama.

Kako nove generacije postaju radnici i potrošači, imovina se već sada prilagođava kako bi zadovoljila različite zahtjeve tih grupa, kao što je, na primjer, razvoj fleksibilnog rada i hotela i maloprodajnih mjesta koji kreiraju iskustvo korisnika. To zahtijeva od vlasnika da promijene način na koji upravljaju svojim poslovanjem kako bi pospješili povrat uloženog i vrlo vjerovatno će imati dugoročniji učinak na vrijednosti i rezultate.

Sve veća privlačnost alternativnih nekretnina, kao što su studentski smještaj i smještaj za starije osobe čini ih omiljenim vrstama nekretnina među ulagačima i upravnicima fondova. Ovaj trend predstavlja temeljnu, strukturalnu tranziciju unutar sektora koji nastoji da zadovolji zahtjeve stanara i potrošača koji se brzo mijenjaju.

„Naš sektor polako prihvata izazove i mogućnosti koje pruža strukturalni uticaj tehnoloških, društvenih i demografskih trendova na izgrađeno okruženje”, izjavio je Edvard Volter, glavni izvršni direktor ULI-ja.

„Uz zabrinutost oko klimatskih pitanja, ove promjene će imati trajni uticaj na razvoj nekretnina i odluke o ulaganjima na tržištima širom svijeta”, smatra Volter.

„Širina i priroda globalnog sektora nekretnina brzo se mijenja, uključujući i zanimljivu pojavu alternativnih sektora, značaj potrošača i sve veću važnost operativnih aspekata nekretnina. Sa sadašnjom dinamikom na kraju ekonomskog ciklusa, uslovima niskog povrata uloženog i promjenama potreba stanara, svjedoci smo izazovnog perioda za učesnike u prometu nekretnina, koji će zaista morati postupati pametno i uložiti dodatne napore kako bi otkrili mogućnosti i stvorili vrijednost”, rekao je Kreg Hju, PwC-ov globalni vođa usluga u sektoru nekretnina.

Istraživanje uključuje i pogled na faktore specifične za Aziju, Evropu i SAD koji imaju globalne posljedice:

U Aziji su temelji sektora nekretnina i dalje čvrsti. Iako su ispitanici primijetili da kineski prekogranični tokovi kapitala i dalje opadaju, rastuća aktivnost na području ulaganja i postojane cijene ublažavaju zabrinutost zbog smanjenja kineskog kapitala. Seul se pojavio kao centr komercijalnih ulagačkih aktivnosti, zauzevši mjesto uz bok Tokiju. Tržišta u nastajanju, kao što su Vijetnam i Indija, počinju da privlače pažnju, a zbog visokih stopa popunjenosti smještajnih objekata i dobre buduće ponude, alternativne nekretnine poput individualnih skladišnih prostora, centara za podatke, studentskog smještaja i smještaja za starije postaju sve privlačnije širom regiona.

Evropski ulagači sve češće su suočeni s neizvjesnim ekonomskim izgledima, za razliku od optimizma koji je obilježio 2018. godinu.

Ulagači su zabrinuti za budućnost zbog usporavanja rasta u Francuskoj i Njemačkoj, ulaska Italije u recesiju i prijeteće sjene Brexita.

Značajan pad povjerenja potrošača utiče na usporavanje ekonomskog rasta, ujedno smanjujući rizik od porasta kamatnih stopa na kontinentu. Ispitanici su bili ohrabreni količinom kapitala koji i dalje dotiče u evropski sektor nekretnina, iako upozoravaju da raspoloživi investicioni proizvod ne zadovoljava potražnju jer ulagači postaju sve discipliniraniji i oprezniji.

SAD bilježe povećanje ulaganja u nekretnine uprkos prijetnje mogućeg ekonomskog usporavanja u 2020. godini. Država je imala koristi od priliva kapitala iz Kanade, Francuske, Njemačke i Singapura.

Ako dođe do recesije, ispitanici vjeruju da će to biti kratak pad nakon čega će uslijediti brz oporavak. Iako su stavovi o SAD-u generalno pozitivni, ispitanici su izrazili zabrinutost oko nastavka trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine koje bi mogle dovesti do ograničavanja planova širenja kompanija, ali i do pada rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP).