Novi elektronski servis Poreske uprave: Lakše do analitičkih kartica sa poreskim obavezama

Podijeli

Poreski obveznici od ponedjeljka imaju mogućnost da na sajtu Poreske uprave koriste novi elektronski servis za pregled i štampu izvještaja analitičke kartice, sa evidencijom zaduženja i uplata po osnovu svih vrsta poreza.

Iz Uprave su precizirali da se novi servis obuhvata porez na dodatu vrijednost (PDV), poreze na dobit preduzeća i njegove druge vrste, osim obaveza po osnovu poreza na dohodak pojedinaca i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, koje se uplaćuju na poseban žiro-račun 820-30000-74.

“Pregled i štampu izvještaja analitičke kartice može obavljati samo ovlašćena osoba poreskog obveznika čijim podacima se pristupa, koja je i imalac naprednog digitalnog sertifikata”, precizirali su iz Poreske uprave.

Ova aktivnost, kako su dodali, još je jedan korak u unapređivanju funkcionalnosti sistema za poreske obveznike.

“S obzirom da PU nastoji da bude efikasan i moderan servis za poreske obveznike i u narednom periodu koristiće se svi dostupni resursi za jačanje uslužne funkcije poreskog organa”, zaključuje se u saopštenju Poreske uprave.

Od 1. juna 2019. godine IOPPD obrazac podnosi se isključivo elektronskim putem

U skladu sa Pravilnikom o izmjeni Pravilnika o obliku, sadržini, načinu popunjavanja i dostavljanja Jedinstvenog obrasca izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i dorpinosima za obavezno socijalno osiguranje, koji stupa na snagu 1. juna 2019. godine, IOPPD obrazac se podnosi elektronskim putem, saopšteno je iz Poreske uprave.

“Dakle, stupanjem na snagu navedeniog propisa, svi poreski obveznici, uključujući i obveznike kod kojih posebni dio IOPPD sadrži do tri pojedinačna obračuna poreza i doprinosa za isti obračunski period, biće dužni da IOPPD obrazac podnesu u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave”, navodi se u saopštenju.

Da bi poreski obveznici izvršili navedenu zakonsku obavezu, neophodno je da isti posjeduju digitalni sertifikat izdat od sertifikacionog tijela – AD Pošta Crne Gore.

“Dobijanje sertifikata je postupak koji se odvija nezavisno od Poreske uprave i definisan je pravilima koja su određena od strane sertifikacionog tijela. Sve potrebne informacije koje se odnose na postupak izdavanja elektronskih sertifikata poreski obveznici mogu dobiti putem zvanične internet stranice http://www.postacg-ca.me”, preciziraju iz Uprave.

Imalac sertifikata ujedno mora biti i ovlašćeno lice upisano u Centralni registar obveznika i osiguranika (CROO) koji se vodi kod Poreske uprave. Registracija ovlašćenih lica za podnošenje elektronskih prijava koja nisu upisana u CROO vrši se podnošenjem JPR prijave i odgovarajućeg ovlašćenja. Najčešća vrsta ovlašćenja kada je u pitanju elektronsko podnošenje prijava je ugovorno ovlašćenje između obveznika podošenja poreskih prijava i knjigovodstvene agencije.

Postupak registracije sertifikata, tehnička podešavanja, procedura popunjavanja i potpisivanja prijava, detaljno su opisani u Uputstvu za korišćenje portala, koje se pored neophodnih softvera i druge dokumentacije nalazi na portalu Poreske uprave (https://eprijava.tax.gov.me – download sekcija).

Imajući u vidu navedene zakonske obaveze, Poreska uprava ovim putem poziva poreske obveznike koji su do sada IOPPD obrasce podnosili u papirnoj formi da se na vrijeme informišu i blagovremeno pripreme za novi način poslovanja sa Poreskom upravom Crne Gore, a stručnu i tehničku pomoć korisnici portala mogu dobiti svakog radnog dana od 08 – 16h putem:

e-mail adrese [email protected] ili

putem telefona: 020 448 – 223 i 020 448 – 158.

Uvođenje elektronskih servisa, uključujući i elektronsko podnošenje poreskih prijava, ima za cilj smanjenje oprećenja, kako za poreske obveznike, tako i za poreske službenike, i to pojednostavljivanjem administrativnih procedura i uštedom vremena potrebnog za ispunjavanja zakonom propisanih obaveza, kao i smanjenje mogućnosti za pojavu greške pri unosu podataka, čime se stvara preduslov za jačanje tačnosti i preciznosti baze podataka Poreske uprave, kao polazne tačke za sve dalje postupke i procedure u ovom organu.