Borba za kruzere: Ko kod Perasta želi da gradi luku konkurenta Luci Kotor?

Podijeli

Dok dio lokalne vlasti u Kotoru pokušava da sruši tek dobijenu koncesiju opštinskog preduzeća Luka Kotor za upravljanje lukom tog grada, već se iza leđa javnosti vode aktivnosti na lobiranju da se u Risanskom zalivu napravi nova velika specijalizovana luka za kruzere.

„Vijesti“ su došle do predloga investicionog projekta „Izgradnja luke za prihvat kruzer brodova u Bokokotorskom zalivu s pratećim postrojenjima i drugim objektima“. Taj dokument koji nosi oznaku „striktno povjerljivo“ i datum 15. maj 2018. godine, za neimenovanog naručitelja izradila je pomorska konsultanstka kompanija Abaco Limited iz Bara.

Nepoznat naručilac projekta

Projekat opisan u tom dokumentu, u kome se ne navodi ko ga je naručio, predviđa izgradnju potpuno nove lučke inftrastrukture -amirano-betonskog gata na šipovima, dužine 740 metara, uz trasu Jadranske magistrale na do sada netaknutom dijelu obale između Risna i Perasta. Riječ je o lokaciji istočno od manastira Banja, odnosno 430 metara zapadno od ulaza u Perast sa risanske strane. Pored gata za pristajanje i privez brodova, ova luka specijalizovana za prijem putničkih brodova na kružnim turističkim putovanjima – kruzera, sadržala bi i svu neophodnu infrastrukturu, a predviđena je i izgradnja saobraćajnice koja bi je povezala sa magistralnim putem Kotor – Risan. Projektom je obuhvaćeno i uređenje sidrišta „opremljenog uređajima za vez“, dok je od lučke suprstrukture predviđena „izgradnja objekata i postrojenja za prihvat putnika, granični prelaz sa pratećim objektima i opremom, parkirališta za turističke autobuse, taksi i druga vozila“. Sve to je urađeno po standardima međunarodne ISPS konvencije o bezbjednosnoj zaštiti luka i brodova.

„Predmetna lokacija predstavlja prirodni zaklon od naglih vjetrova karakterističnih za Bokokotorski zaliv, čime bi se izbjegle incidentne situacije kod pristajanja, sidrenja i isplovljenja brodova, karakteristične za Luku Kotor“, piše u opisu tog projekta. Zanimljivo je da se ove teze u dobroj mjeri poklapaju sa porukama koje se posljednih dana intenzivno šalju iz krugova bliskih kotorskim odborima URA i SDP – partijama članicama vladajuće koalicije u Kotoru, a koje oštro kritikuju dobijeni koncesioni ugovor za Luku Kotor da u narednih 12 godina nastavi gazdovati akvatorijumom i operativnom obalom luke podno zidina Starog grada. Čelnici SDP Kotora Branko Nedović i URA Ljiljana Popović-Moškov u tome su išli toliko daleko da su biznis i investicioni plan Luke Kotor na osnovu kojeg je dobijena koncesija, nazivali „nezakonitim“, „nakaradnim“, „lošim po grad i građane“. Poručivali su da on „nakaradno opredjeljuje sudbinu tog grada i građana decenijama unapred“.

SDP i URA bi novi biznis plan

Te dvije partije insistiraju da se sada naknadno uz najširi javni konsenzus usvaja novi bisnis i investicioni plan Luke Kotor. To bi značilo poništavanje već dobijene koncesije i otvaranje prostora da Vlada najveći privredni resurs Kotora „iznese na tržište“ i ponudi drugim zainteresovanim koncesionarima na javnom tenderu ili čak direktno sklapajući sa nekim ugovor o privatno-javnom parnterstvu, a što će joj ubrzo omogućiti novi zakon o privatno-javnom partnerstvu koji Vlada priprema.

Da postoje ozbiljni igrači koji jedva čekaju priliku da se dočepaju narastajućeg kolača i zarade koju donosi kruzing industrija u Boki, pokazuje i „striktno povjerljivi“ dokument kompanije Abaco, koji predviđa izgradnju nove luke za prihvat kruzera između Risna i Perasta. Plan je da se finansiranje njene izgradnje obezbijedi „dodjeljivanjem koncesionog područja u svojini države Crne Gore investitoru i to po BOT aranžmanu, saglasno Zakonu o lukama“. Direktor Abaca Petar Đurović nije „Vijestima“ kazao ko je mogući „investitor“, odnosno ko, kao naručilac, stoji iza dokumenta koje je uradila njegova firma.